Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak prema bezviznom režimu

RH će SAD-u dostavljati podatke o putovnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert A. Bradtke potpisali su danas Memorandum i dostavljanju podataka o izgubljenim i otuđenim putovnicama.

U MUP-u kažu da se tim sporazumom definira suglasnost o dostavi podataka američkoj strani o praznim i izdanim putovnicama koje su prijavljene kao izgubljene ili otuđene.

Pročitajte i ovo Moćne putovnice - 1 Prema Passport Indexu Objavljen popis najmoćnijih putovnica na svijetu, provjerite na kojem mjestu je Hrvatska Slika nije dostupna Privremena odluka Hrvati preko ljeta neće trebati vizu za Ukrajinu

Ministar Karamarko istaknuo je da su izgubljene ili ukradene putovnice 'traženi artikl u sferi organiziranog kriminala'.

Potpisivanje Memoranduma jedan je od preduvjeta za ukidanje američke vize za posjete toj zemlji u trajanju do 90 dana. Ostali uvjeti su uvođenje biometrijskih putovnica te postotak odbijenih viza manji od 10 posto.

Po Karamarkovim riječima, SAD trenutno odbijaju tek sedam posto hrvatskih zahtjeva za vize, dok bi odluku o biometrijskim putovnicama Vlada trebala donijeti uskoro.

Američki veleposlanik Robert A. Bradtke izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma, ističući da je to 'mali korak prema danu kada ćemo moći razmatrati bezvizni režim'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene