Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komadina župan

RIJEKA: Ipak se ide u drugi krug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultat lokalnih izbora 2013. za gradonačelnika Rijeke, prema rezultatima DIP-a ide u korist Vojka Obersnela. Najviše glasova za župana Primorsko-goranske županije dobio je Zlatko Komadina.

U Rijeci na lokalnim izborima građani su birali između 6 gradonačelničkih kandidata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Personalna unija' Omišalj: HDZ u drugom krugu daje podršku kandidatkinji SDP-a! Slika nije dostupna Tjedan do konačne odluke EKSKLUZIVNO: Bandić i Obersnel u vodstvu, Osijek i Split neizvjesni

Evo i prvih neslužbenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva nakon 100,00 % obrađenih biračkih mjesta.

Vojko Obersnel (SDP/HNS/HSU/IDS/ARS/SDAH/SDSS) - 48,06 %

Hrvoje Burić (HDZ/HSS/HSP AS) - 16,09 %

Predrag Šustar (Hrvatski laburisti) - 14,70 %

Nikola Ivaniš (PGS-AM) - 10,72 %

Danko Švorinić (RI) - 4,57 %

Zvonko Čapko (HSP/ABH/HČSP/SP/VH) - 3,11 %

'Izvjesno je da će se drugi krug dogoditi i mi smo s tim rezultatom zadovoljni, građani su rekli da sadašnja vlast nije dovoljno dobra', komentirao je dosadašnje rezultate Hrvoje Burić.

Gradonačelnika su Riječani birali tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine, kao i njihovog zamjenike. Gradonačelnici se biraju većinskim izbornim sustavom, odnosno izabran će biti onaj kandidat koji na izborima dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

>> Rezultati lokalnih izbora 2013 - prva procjena!

Budući da niti jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu u prvom izbornom krugu, daljnji izbor se provodi u drugom, a pod određenim zakonskim pretpostavkama i u trećem izbornom krugu. Ako ni tada niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, izborni postupak ponavlja se u cijelosti.

Sukladno ovim podacima u drugi krug izbora za gradonačelnika idu sadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel i kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP AS, Hrvoje Burić. REZULTATI ZA GRADSKO VIJEĆE

Što se tiče lista za gradsko vijeće, prema prvim nepotpunim rezultatima najviše mjesta u vijeću dobit će koalicija SDP/HNS/HSU/IDS/ARS/SDAH/SDSS.

Ovako izgledaju nepotpuni rezultati za riječko gradsko vijeće nakon 100,00 % obrađenih listića.

SDP/HNS/HSU/IDS/ARS/SDAH/SDSS 44,67 %

HDZ/HSS/HSP AS 16,81 %

LABURISTI 13,71 %

PGS/AM 10,40 %

RI 5,84 %

HSP-ABH-HČSP-HČSP-SP-VH 3,28 %

HRAST 2,29 %

PS 1,63 %

HSLS 1,38 %

REZULTATI ZA ŽUPANA PRIMORSKO -GORANSKE ŽUPANIJE

Kandidat liste SDP/HNS/HSU/IDS/ZS/ARS/SDAH Zlatko Komadina nakon 96,70 % obrađenih listića ima uvjerljivo vodstvo u utrci za župana Primorsko-goranske županije.

Zlatko Komadina (SDP/HNS/HSU/IDS/ZS/ARS/SDAH) - 53,83 %

Dinko Beaković (HDZ/HSS/HSP AS) - 21,84 %

Amir Muzur (PGS/AM/LIST) - 12,14 %

Hrvoje Maračić (Hrvatski laburisti) - 8,24 %

Prve procjene dale prednost Obersnelu

'Te procjene su na neki način za mene očekivane, sve ozbiljnije ankete koje su bile rađene su pokazivale upravo ovaklve rezultate. Morat ćemo pričekati i prave rezultate da budemo sigurni je li prvi ili drugi krug. Vjerujem da će rezultati biti takvi da ću dobiti dovoljno glasova za pobjedu u prvom krugu', komentirao je Vojko Obersnel i rekao kako je do sada postao gradonačelnikom na sve moguće načine te kako je sada možda vrijeme da se okuša i u drugom krugu no sumnja da će drugog kruga uopće biti.

Prema ovim procjenama u drugi krug s Obersnelom odlazi i kandidat liste HDZ-HSS-HSP AS Hrvoje Burić. 'Imperativ je bio ući u drugi krug, znali smo da će to biti teška borba, ali dat ćemo sve od sebe da u drugom krugu pobijedimo', rekao je Burić.

Na šestim po redu lokalnim izborima u Hrvatskoj, od stjecanja neovisnosti, pravo glasa imalo je oko 3,7 milijuna birača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene