Obavijesti Video Pretražite Navigacija
36.232 pristupnika

Rezultati države mature: Učenici odlični u fizici, najlošiji u etici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj učenika s maksimalnim rezultatom barem jednog ispita, njih 95, nešto je veći nego lani.

Državnu maturu ove je godine polagalo ukupno 36.232 pristupnika, a među njima je bilo 95 učenika koji su sa stopostotnom točnošću riješili barem jedan ispit, dok je na državnoj maturi palo 249 učenika gimnazije, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) prilikom objavljivanja konačnih rezultata ovogodišnjeg ljetnog roka ispita mature koji su se polagali od 5. do 30 lipnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Precizirane definicije Maturantima od ove godine nova pravila za polaganje ispita: Pogledajte što se sve mijenja Slika nije dostupna Fizika izbor za najviše učenika Ispite Državne mature 108 učenika riješilo sa 100 posto

Broj učenika s maksimalnim rezultatom barem jednog ispita, njih 95, nešto je veći nego lani (kad ih je bilo 77), ali se kreće unutar prosjeka zadnjih godina, napominju u NCVVO-u.

Previše odlikaša, interes za gimnazije i izumiranje strukovnih zvanja

Među najuspješnijim učenicima 12 je onih koji su potpuno točno riješili dva ispita, a to je u svim slučajevima kombinaciju matematike na višoj razini od obveznih predmeta te fizike iz izbornih predmeta. Jedna je učenica sto posto točno riješila tri predmeta - matematiku i engleski više razine te fiziku.

Među više od 36 tisuća onih koji su pristupili polaganju državne mature bilo je 17.989 učenika srednjih strukovnih škola, što je gotovo polovica pristupnika (49,6 posto), 13.539 (37,4 posto) učenika gimnazija i 4.707 (13 posto) ostalih pristupnika.

Ove godine jako uspješni učenici iz gradova sjeverne Hrvatske

Budući da za učenike strukovnih škola polaganje državne mature nije obveza, oni srednju školu završavaju obranom završnog rada i ispite mature polažu ako žele upisati fakultet, u statistici onih koji su maturu pali navode se samo učenici gimnazija. Tako ove godine državnu maturu nije prošlo 249 gimnazijalaca, od čega je njih 241 palo na jednom obveznom predmetu, a osmero na dva.

To je nešto veća brojka nego prošle godine kad ih je palo (215), ali se kreće u okviru dosadašnjeg prosjeka, napomenula je stručna savjetnica u NCVVO-u Natalija Ćurković.

'Državna matura nije donijela ništa osim gubitka novca'

Napomenula je da ne može posebno izdvojiti niti jednu školu u kojoj su učenici s najboljim rezultatima jer je onih 95 maturanata sa stopostotnim iz škola u svim županijama, ali se može primijetiti da su po rezultatima ove godine naročito uspješni učenici iz gradova sjeverne Hrvatske - Varaždina, Čakovca, Zaboka, Zlatara.

Statistika pokazuje i da je kod svih predmeta veći broj ocjena nedovoljan zabilježen kod učenika strukovnih škola nego kod gimnazijalaca.

Etika s najviše ocjena nedovoljan, francuski jezik s najviše petica

Na čelnom mjestu liste predmeta s najvećim udjelom nedovoljnih ocjena je etika (39 posto), zatim slijede informatika (31.9), sociologija (30,7) i psihologija (25,6).

Hrvatski jezik na osnovnoj razini bilježi 19 posto negativnih ocjena.

Po udjelu petica prednjači francuski jezik više razine sa 44,6 posto odličnih ocjena, zatim njemački jezik više razine (30), latinski osnovne razine (25 posto), te talijanski (19,6 ) i engleski jezik (17,8) više razine.

Među ispitima riješenim sa stopostotnim rezultatom najviše je učenika položilo fiziku (59), zatim matematiku na višoj razini, njih 32, a hrvatski jezik više razine tek jedan učenik riješio je sto posto. Maksimalan rezultat na osnovnoj razini postigao je 21 učenik iz matematike, 13 iz engleskog jezika i šest iz njemačkog jezika.

Među obveznim predmetima hrvatski jezik osnovne razine ima najviši postotak ocjena nedovoljan (19 posto), matematika više razine 9,7 posto, a engleski osnovne razine 8,8 posto. Ocjena koja najviše u postotku prevladava u sva tri predmeta je dobar.

Fizika najtraženiji izborni predmet i najviše položen sa stopostotnom točnošću

Fizika je predmet koji je na prvom mjestu po stopostotnim rezultatima, ali i izborni predmet kojega je ove godine polagalo najviše pristupnika (8.718.). Nakon fizike, birali su politiku i gospodarstvo (7.974), koja je prethodnih godina bila na prvom mjestu među izbornim predmetima, te biologiju (7.614).

"Dominantna ocjena ispita državne mature, znači, ne prosječna, nego najčešća ocjena je - dobar, a za većinu predmeta prosječna postotna riješenost bila je na razini prošle godine", zaključila je Natalija Ćurković istaknuvši ove godine nešto bolju riješenost ispita koji su tradicionalno bili na začelju - sociologije, filozofije, logike, te matematike i engleskog jezika na osnovnoj razini.

Ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić iskazala je zadovoljstvo procesom provođenja državne mature i rezultatima koje su djelatinci NCVVO-a uspjeli postići, unatoč svim poteškoćama koje su ih ove godine pratile, napomenuvši da su sve uspješno obavili uz brojne uštede, ali da se iduće godine mora više poraditi na sigurnosti.

Podjela svjedodžbi za ljetni rok državne mature je 22. srpnja, a svi koji nisu uspjeli položiti jedan ili više ispita mogu se početi prijavljivati za jesenski rok od podne 20. srpnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene