Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLOBODA KRETANJA U EU

Uskoro konačna odluka o ulasku Hrvatske u Schengen: "Glasanje je u listopadu"

U Strasbourgu će se uskoro dovršavati postupak ulaska Hrvatske u schengenski prostor. Reporter Dnevnik Nove TV Vibor Vlainić razgovarao je s prvim čovjekom parlamentarnog odbora zaduženog za taj dogovor.

Odgovarajući na pitanje je li put Hrvatske u Schengen čist, Juan Fernando Lopez Aguilar, predsjednik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove kazao je da jest i da se svi nadaju kako će Hrvatska uskoro ući u Schengen.

Pročitajte i ovo Nova Vlada - 3 Sedam potpredsjednika Ovako će izgledati treća Plenkovićeva Vlada Seksualni odgoj u školama - 1 Seksualni odgoj Hoće li se uvesti seksualni odgoj u škole? "Rizično ponašanje je visoko, neugodno im je priznati da neke stvari rade..."

"Što prije, to bolje“, kazao je. "To je volja koju je vrlo jasno izrazio Europski parlament, pogotovo odbor zadužen za to, a to je odbor kojim predsjedam." Taj odbor trenutačno ocjenjuje u procesu konzultacija konačnu odluku Vijeća da hrvatskoj dopusti pristup Schengenu.

Ističući želju za tim da hrvatski građani potpuno uživaju u slobodi kretanja u prostoru Schengena, poručio je da su se u Odboru žestoko borili u prvom redu za punopravni Schengen kako bi se nadvladali svi nedostaci koji su pretrpljeni tijekom pandemije.

"Borili smo se žestoko i da dovršimo Schengen sa svim zemljama članicama Europske unije“, kazao je dodavši da zato svi žele dobrodošlicu Hrvatskoj i hrvatskim građanima kako bi potpuno uživali u slobodi kretanja i boravka u prostoru Schengena.

Hrvatska dogodine u Schengenu

"Mogu sa zadovoljstvom reći da postoji jasna proeuropske većina koja želi Hrvatsku primiti u Schengen što prije to bolje". Dodao je da se zato osigurao takozvani ubrzani hod za postupak konzultacija te da su se uspostavili kratki rokovi.

Pročitajte i ovo Olaf Scholz Europa je naša budućnost Scholz podržao ulazak Hrvatske i još dvije države u Schengen: "Trebali bismo ga zaštititi i razvijati"

Pročitajte i ovo Europski parlament KADROVSKA KRIŽALJKA Igre iza kulisa u Europskom parlamentu: Što se skriva iza kontroverznog imenovanja novog glavnog tajnika?

"Odluka je dodijeljena, a glasovanje će se održati u listopadu u Odboru kojim predsjedam, a na plenarnoj sjednici moglo bi se izglasati u studenome“, rekao je zaključivši da će Hrvatska sljedeće godine ući Schengen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene