Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pučani sastavili manifest

Reporter Dnevnika Nove TV iz Bukurešta: "Plenkovićevi sastanci će vjerojatno podgrijati nagađanja da odlazi u Bruxelles"

Aktualno Galerija Danijel Vrbota, reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota, reporter Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Andrej Plenković u Bukureštu - 4 Andrej Plenković u Bukureštu - 4 Foto: Vijesti u 17 Andrej Plenković u Bukureštu - 3 Andrej Plenković u Bukureštu - 3 Foto: Vijesti u 17 Andrej Plenković u Bukureštu - 2 Andrej Plenković u Bukureštu - 2 Foto: Vijesti u 17 +1 Andrej Plenković u Bukureštu - 1 Galerija 1/6 >>
Reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota prati kongres Europskih pučana. U srijedu i četvrtak u Bukureštu se održava kongres Europske pučke stranke (EPP) na kojem će Ursula von der Leyen biti potvrđena kao njihova kandidatkinja za novi mandat na čelu Europske komisije.

Europski pučani okupili su se na kongresu u Bukureštu. Raspravljaju o stranačkom manifestu uoči izbora za Europski parlament. U četvrtak će odlučiti i o svom spitzenkandidatu. To bi trebala biti aktualna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja nema protukandidata.

Na kongresu je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Skup je iskoristio za niz bilateralnih sastanaka, među ostalima i s von der Leyen. Teme su bile aktualna situacija u Europi poput rata u Ukrajini i migrantske krize, a hrvatski premijer je lobirao za BiH.

Pročitajte i ovo Pogreb Ivana Musića - 14 preminuo u 83. godini Pokopan je Ivan Musić, otac prve dame Sanje Musić Milanović

"Posebno s predsjednicom Komisije, najviše vremena smo posvetili Bosni i Hercegovini i predstojećoj raspravi o Bosni i Hercegovini na Europskom vijeću u ožujku. Želimo da se tog 22. ožujka, na temelju postignuća koje Vijeće ministara i parlamentarna skupština u BiH poduzima, u ovih proteklih 2,5 mjeseca od onog sastanka u Bruxellesu, donese politička odluka o otvaranju pregovora", rekao je Plenković. 

Reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota prati kongres.

"Cilj Plenkovića ovdje je bilo lobirati za BiH. Plenković je ovdje imao dug sastanak s Ursulom von der Leyen, jednom od najduljih bilaterala ovdje. O ocijeni EK će uvelike ovisiti ocjena Europskoga Vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, kasnije ovog mjeseca.

Plenković se sastao s predsjednikom Rumunjske, premijerom Finske. Plenković se satajao i s ukrajinskim političarima. Bio je tu Porošensko i bila je tu Timišenko. Ti sastanci će vjerojatno podgrijati nagađanja kako će otići u Bruxelles. No to će ovisiti o rezultatima predstojećih EU izbora, ali kako stvari stoje za to su male šanse. 

Naime, pučani jesu najsnažnija grupacija u EU parlamentu i to će vjerojatno i ostati, prema anketama, ali morat će koalirati. U tom slučaju morat će podijeliti fotelje sa svojim koalicijskim partnerima. S toga neće ostati i neka koja će biti za hrvatskog premijera", kazao je Vrbota. 

Otkrio je što pučani obećavaju europskim biračima: "Prihvaćen je Manifest s kojim pučani idu na izbore. Pučani su sastavili manifest koji u tri cjeline ima tri poglavlja. Biračima obećavaju bolju zaštitu, a ona podrazumijeva nastavak potpore Ukrajini, jačanje europske obrambene industrije, zaštitu od terorizma i kriminala, zaštitu na internetu i zaštitu žena o nasilja.''

Nastoje se, dodao je, ''baviti gospodarskim temama, zalažu se za socijalnu tržišnu ekonomiju što podrazumijeva zaštitu građana, ravnomjeran razvoj regija, ali i zaštitu okoliša, a kroz to i zaštitu poljoprivrednika i ribara.''

''Znamo za nedavne prosvjede poljoprivrednika, a na ovaj način pučani nastoje i njih privući. Pučani obećavaju zaštitu europskih vrijednosti, našeg načina života. To podrazumijeva zaštitu demokracije i zaštitu europskih kulturnih vrijednosti. To sve bi trebala predstavljati Ursula von der Leyen. Nju će pučani vjerojatno potvrditi u četvrtak jer nema protukandidata", kazao je Vrbota. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene