451188
451188
451188
451188
451188

'Sveučilište donosi odluke nakon pomne pravne i statutarne analize'

  • , 23.09.2016., 16:06
  • Autor:
  • komentara

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izjavio je u petak da se sve odluke na Sveučilištu, uključujući i onu o mogućoj smjeni dekana Filozofskoga fakulteta (FF) Vlatka Previšića zbog aktualne situacije ne tome fakultetu, donose nakon pomne pravne i statutarne analize.

 
 
 
 
Rektor Boras o stanju na Filozofskom (Video: Vijesti u 17 h)
Rektor Boras o stanju na Filozofskom (Video: Vijesti u 17 h)

"Sveučilište u Zagrebu ne donosi odluke na prečac već nakon pomne pravne i statutarne analize, pa će tako biti i s odlukom o mogućoj smjeni dekana Filozofskoga fakulteta Vlatka Previšića", istaknuo je rektor Boras koji se za Hinu osvrnuo na ponovljeni zahtjev plenuma FF-a da se smjeni dekan toga fakulteta Vlatko Previšić.

Rektor Boras ocijenio je kako se zaključci o stanju na FF-u "donose na temelju poluinformacija koje očito nisu neutralne". Ponovio je kako za "smjenu dekana FF-a moraju postojati statutarni razlozi i statutarno okruženje", te istaknuo da će ta analiza biti povjerena vrhunskim pravnim stručnjacima.

Boras: Filozofski fakultet treba provoditi nastavu i biti odgovoran prema radu i studentima

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta ustvrdio je kako "sve sveučilišne sastavnice, uključujući i FF, trebaju provoditi nastavu i biti odgovorne prema radu i studentima". Tome se načelu, istaknuo je, protivi najava blokade fakulteta ako traženja istaknuta na plenumu FF-a ne budu ispunjena.

Sjednica Fakultetskoga vijeća FF-a, održanu u četvrtak, napustili su predstavnici iz redova profesora i na početku pročitali svoju izjavu u kojoj su u nekoliko točaka osporili legitimnost njezina održavanja. Sudjelovanje na sjednici onemogućeno je studentskim predstavnicima u Vijeću, a tim je događajima prethodio plenum Filozofskog fakulteta održan u srijedu navečer ispred fakultetske zgrade jer je dekan Previšić zabranio okupljanje u fakultetskim prostorima uz obrazloženje "da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti održavanje plenuma, s obzirom da je riječ o političkome skupu". Sudionici plenuma ponovili su zahtjev za smjenom dekana te je zatraženo da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada, odnosno do početka nove akademske godine 2016./2017. , a izglasan i zahtjev da se smijeni rektor Boras.

Kada je pak riječ o Fakultetskome vijeću FF-a, Boras je najavio da će ispitati njegovo funkcioniranje te podsjetio kako je Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna ove godine poništio izbore za Studentski zbor FF-a i studentske predstavnike u Fakultetskome vijeću toga fakulteta jer nisu provedeni na način propisan Zakonom o studentskome zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i Statutom Filozofskoga fakulteta. Kao jednu od nepravilnosti spomenuo je kako u Fakultetskome vijeću FF-a nisu bili ravnomjerno zastupljeni predstavnici svih fakultetskih odsjeka. Dodao je kako će radi tih nepravilnosti biti raspisani novi izbori za studentske predstavnike.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se