Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvar navodno otklonjen

Rekordno zagađenje u Sl. Brodu: Rafinerija priznala 'mali problem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U rafineriji u Bosanskom Brodu priznali su da su jutros imali 'mali problem' na sekciji 28 koji je navodno uklonjen brzom intervencijom stručnih službi. Taj 'mali problem' uzrokovao je rekordnu zagađenost Slavonskog Broda sumporovodikom.

Rekordno visoku jutrošnju koncentraciju sumporovodika u Slavonskome Brodu uzrokovao je kvar u bosanskobrodskoj rafineriji. Da je rafinerija imala problema s pogonom, potvrdio je glasnogovornik tvrtke Rade Vidaković, no nije rekao o kakvom je kvaru riječ.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

"Jutros smo imali mali problem na sekciji 28 koji je uklonjen brzom intervencijom naših stručnih službi. Stanje je sada normalizirano, što se može primijetiti i na mjernoj postaji u Slavonskome Brodu. Želimo poručiti hrvatskim građanima da razloga za veću zabrinutost nema", rekao je Vidaković ne objasnivši o kakvom je točno kvaru riječ.

>> Građani Slavonskog Broda upozoreni: Ne izlazite iz kuća!

>> Ministarstvo: Nema zakonske osnove za proglašenje izvanrednog stanja u Sl. Brodu

U Slavonskome Brodu jutros je koncentracija sumporovodika bila osamnaest puta veća od najviše dopuštene vrijednosti, a iz Gradske uprave građane su upozorili da ne izlaze van ako ne moraju. U 8 sati uređaji su izmjerili koncentraciju od 126,3 mikrograma sumporovodika po prostornome metru.

Po podatcima s mjerne postaje Državnoga hidrometeorološkog zavoda, koncentracija sumporovodika u Slavonskome Brodu normalizirana je oko 11 sati.

Zbog tog ekološkog izgreda reagirala je Građanska inicijativa za čist zrak u Slavonskome Brodu te gradska vlast, koja je nakon prvih informacija o visokome stupnju onečišćenja upozorila građane da ne izlaze iz kuća ako ne moraju.

Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da je predstavnicima Republike Srpske poslao oštro prosvjedno pismo, a predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću i Vlade RH Zoranu Milanoviću zahtjev za zaštitu zdravlja građana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene