Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordno onečišćenje

Ministarstvo: Nema zakonske osnove za proglašenje izvanrednog stanja u Sl. Brodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Ministartsva zaštite okoliša i prirode stiglo je priopćenje o visokoj razini sumporovodika u Slavonskom Brodu.

Koncentracija sumporovodika u zraku u Slavonskom Brodu danas je bila 18 puta veća od dopuštene. Gradska uprava upozorila je Brođane da ne izlaze iz svojih kuća, posebno djecu, starije osobe te osobe s bolestima dišnog sustava.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo Slika nije dostupna VELIKO ZAGAĐENJE Izuzetno loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu: "Brođani, izgleda da idemo do potpune katastrofe!"

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode poslali su priopćenje u kojem stoji da su provjerili ispravnost rada mjerne postaje i potvrđeno je da postaja radi ispravno. 'Slijedom upita iz jedne od udruga je li moguće proglasiti izvanredno stanje, navodimo da se prema propisima kojima se uređuje kvaliteta zraka, za sumporovodik kritične vrijednosti ne određuju, stoga niti za proglašenje izvanrednog stanja nema zakonske osnove', stoji u priopćenju Ministarstva.

>> Građani Slavonskog Broda upozoreni: Ne izlazite iz kuća!

Također su priopćili kako se prema propisima kojima se uređuje kvaliteta zraka, za sumporovodik kritične vrijednosti ne određuju, stoga niti za proglašenje izvanrednog stanja nema zakonske osnove. Sukladno međunarodnim propisima i propisima Svjetske zdravstvene organizacije, vrijednosti koje se mjere za sumporovodik vezane se uz razinu smetnje izazvane neugodnim mirisom i po SZO više od tisuću puta su niže od koncentracija kod kojih Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je moguć utjecaj na zdravlje.

Izvanredna situacija mogla bi biti proglašena u sljedećem slučaju: za razliku od sumporovodika, za primjerice sumporov dioksid, propisana je satna kritična vrijednost od 500 mikrograma i proglašenje izvanredne situacije ukoliko takva koncentracija traje tri sata uzastopno.

Rafineriji Brod je upućen dopis u kojem je zatraženo hitno očitovanje je li u radu Rafinerije došlo do nepredviđenih aktivnosti koje bi mogle biti uzrokom tako naglog povećanja koncentracije sumporovodika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene