Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CESTARI ZADOVOLJNI

Rekordi na cestama, ali i u blagajnama – od 1. srpnja poskupljenje cestarina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više novca u blagajnama mogao bi imati cestarski sektor. Na svim autocestama prošli vikend bilježi se povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Zarada će im biti još i veća jer od 1. srpnja kreću nove sezonske cijene cestarina, veće za 10 posto.

Pročitajte i ovo Priveden vozač kamiona ide u istražni zatvor FOTO Privođenje vozača koji je prouzročio stravičnu nesreću: Kamionom usmrtio dvojicu radnika HAC-a gužva na autocesti Nema rješenja HAC objasnio zašto se stvaraju kilometarske kolone: "Povećali smo broj traka i uveli novost na naplatne kućice, ali..."

Prava sezona još nije počela, a cestari zadovoljno trljaju ruke. Ako je suditi po vikendu iza nas, slijede rekordi na cestama, ali i u blagajnama.

Na autocestama u nadležnosti HAC-a proteklog je vikenda evidentirano 547.197 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 27,7 milijuna kuna bez PDV-a. U usporedivom lanjskom vikendu prošle godine zabilježeno je 523.467 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 24,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Promet vozila porastao za 4,5 posto

Tako je promet vozila porastao za 4,5 posto, dok je prihod od naplaćene cestarine veći za 10,9 posto u odnosu na isti lipanjski vikend prošle godine.

Ovako dobrim brojkama i povećanju prihoda u blagajnama autoceste i njihovi koncesionari mogu zahvaliti proljetnom povećanju cestarine u iznosu od 4,4 posto.

Više automobila bilo je i na Istarskom ipsilonu. Oni pak na svojim dionicama bilježe povećanje prometa od 4,3 posto.

Prema podacima Autoceste Rijeka – Zagreb, na autocestama tog koncesionara i mostu Krk protekli je vikend zabilježen promet 259.111 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 11,9 milijuna kuna bez PDV-a. U istom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 248.229 vozila, a cestarina je naplaćena u iznosu od 11,1 milijuna kuna bez PDV-a.

Promet od cestarine veći za 7,2 posto

To znači da je broj vozila povećan za 4,4 posto, a promet od cestarine porastao je za 7,2 posto.

Još bolje brojke, ako je suditi prema najavama, trebale bi biti ovog vikenda. Prihodi bi trebali narasti i zbog najavljenog poskupljenja cestarina od 1. srpnja, ono sezonsko za deset posto, što znači da ćete dionicu od Zagreba do Splita umjesto 181 platiti 199 kuna, a između Zagreba i Rijeke umjesto dosadašnjih 70 platit ćete 77 kuna

Iako će rekordi padati tijekom cijele sezone, kad se sve zbroji novca u blagajni još uvijek će biti manje. Ukupna zaduženost cestarskog sektora iznosi 39 milijardi kuna. Od tog iznosa samo ove godine na naplatu dolazi gotovo 7,8 milijardi kuna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene