Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena se zaokružuje bez lipa

HAC: Cestarine su skuplje za više od 5 posto zbog metode izračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon brojnih kritika javnosti da su cestarine Hrvatskih autocesta poskupjele za više od najavljenih 5 posto, iz HAC-a stiže pojašnjenje. Za veća poskupljenja na nekim dionicama kriva je obvezna metodologija izračuna, no prosječno poskupljenje čak je i manje od 5 posto, no je li to tako, doznaje novinar NoveTV.

Iz HAC-a navode da je za različita poskupljenja kriva zakonski propisana metodologija izračuna koja ne poznaje lipe pa cijene zaokružuje - u kunama.

Josip Draženović, direktor Hrvatskih autocesta se izjasnio o situaciji. "Ukupna cijena se dobije da se jedinična cijena pomnoži sa brojem kilometara i zaokruži na manje ili više." Upravo je ta jedinična cijena poskupjela za 5 posto i s 0,46 skočila na 0,483 kune po kilometru.



Na primjeru relacije Sveti rok – Maslenica, koja broji 32 758 kilometara, izračunali smo da je poskupljenje i veće od najavljenog.

Kada se udaljenost te relacije pomnoži sa starom jediničnom cijenom dobije se 15,069 kuna po kilometru pa se cijena te dionice zaokruživala na 15 kuna. No kada se ta ista udaljenost pomnoži s novom - 5 posto skupljom jediničnom cijenom dobije se 15.822 kune po kilometru pa se cijena iste dionice zaokružuje na 16 kuna, što ukupno na kraju čini poskupljenje od 7 posto.

Ipak, direktor HAC-a ističe kako svaka od 10 095 dionica HAC-a ima drugačiji izračun poskupljenja, a na 80 posto njih ono nije veće od 5 posto.

"Na tisuću i nešto cijena uopće ne dolazi do promjene i većina cijena je u tom nekom prostoru između 0 i 5 posto povećanja. Prosječno povećanje, kada bi se gledalo po dionicama, iznosi 4,83% na dionicama hrvatskih autocesta."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uštedjeli HAC-u novac' Zagorje-Tehnobeton: Nismo sklapali fiktivne ugovore s HAC-om Slika nije dostupna Ultimatum Vladi 'Ili odustajete od monetizacije ili referendum!'



Ne zaboravimo ipak na ostatak dionica. Na ostalih 20 posto poskupljenje prelazi najavljenih 5 posto. Iako je uglavnom riječ o jednoj kuni više po dionici, građani zbog toga nisu manje ogorčeni.

Za NovuTV par vozača na autocesti izrazilo je svoje mišljenje.

Bruno, Rijeka: "Ja sam ljut, a šta će to pomoć?"
Miro, Zagreb: "Mislim da bi bilo najbolje da se uvedu vinjete i riješili bi taj problem."

Povećanje cestarina bila je jedna od rijetkih alternativi monetizaciji autocesta. Od 1. srpnja do 1. listopada cijene cestarina skočit će za dodatnih 10 posto. Tako će se, najviše na račun turista, pokušati sanirati dio dugova cestarskog sektora.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene