Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policijski napad na maloljetnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlog je tjedna magazin 'Provjereno' donio priču o brutalnom napadu interventnih policajaca na mladu nadu hrvatskog kick boxa. 16-godišnjaku su slomljene obje ruke, ozlijeđena mu je kralježnica i unutarnji organi. Ministar Rončević zatražio je jučer pokretanje istrage o slučaju, jer tinejdžerov otac tvrdi da je događaj pokušao zataškati načelnika zagrebačke policijske uprave Marijan Tomurad.

16-godišnjak već dva tjedna ne ide u školu i trpi snažne bolove. Strašne ozljede koje su mu palicama nanjeli policajci sporo zacjeljuju. Psihičke neće zacijeliti još mjesecima, čak i godinama. Za napad još nitko nije odgovarao. Nije odgovarao ni načelnik PUZ-a Marijan Tomurad koji je cijelu stvar zataškavao i gotovo uspio, da se mladić i njegova obitelj nisu javili 'Provjerenom' i ispričali priču. 

Pročitajte i ovo Provjereno: Matej Pešut i Danka Derifaj, reporterka Provjerenog Javno je (ne)bitno "Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž Zabranjena javna tribina u Benkovcu - 3 Gledajte u Provjerenom Lagao da je na putu kako bi izbjegao pitanja, reporterka ga razotkrila: "Ravnatelj nije tu, možda je to bio domar"

Incident se dogodio krajem travnja na Horvaćanskoj u Zagrebu, a ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević obitelji napadnutog tinejdžera poslao je dvojicu izlaslanika da ispitaju reakciju policije i načelnika zagrebačke policijske uprave Marijana Tomurada. 

Policija traži svijedoke koji bi potvrdili da dječaka nije pretukla policija. 

'Kada je policajac viknuo da stanemo i dignemo ruke u zrak, ja sam ga poslušao i stao. Trojica su došla do mene i kada sam se okrenuo vidio sam palicu koja mi ide prema glavi, digao sam ruku da spriječim udarac u glavu i pogodio me je u lakat.
Zabolila me je ruka s drugom sam je uhvatio i dobio sam ponovno snažan udarac u drugu ruku. Tada su me bacili na zemlju i počeli palicama udarati po leđima i tijelu', priča 16-godišnjak tijekom rekonstrukcije događaja.

Kad su svoje divljačko iživljavanje priveli kraju, prislonili su ga na kombi i pozvali temeljnu policiju da ga odveze u postaju u Nehajskoj ulici. Temeljni policajci su vozeći tinejdžera u postaju primjetili su da s njim nešto nije u redu.

'Pitao me je policajac što ti je s rukom, zašto te boli. Rekao sam im vaši su me kolege izudarali. I on je rekao nisu te oni izudarali ti si pao. Rekao sam ne ozbiljno, tukli su me, ne, ne zapamti ti si stvarno pao. I onda su me stavili u auto i vozili u postaju i cijelim su mi putem govorili ti si pao, ništa ti se drugo nije dogodilo', priča tinejdžer.

Priveli su ga u policiju samo zato što nije imao osobnu iskaznicu. Nazvali roditelje da dođu po dijete i njima isto ponovili koji je djetetov jedini grijeh.

'Razlog njegovog zadržavanja, rečeno mi je, jer je zatečen kao 16-ogodišnjak vani poslje 23 sata bez pratnje. Tražili su da se dođe po dijete. Ja sam došao oko pola pet u postaju, Borna je sjedio s još dvojicom u civilu, pitao sam je li djete što napravilo. Rekli su da ne, jedina je krivica što se zatekao na tom mjestu kao maloljetnik', priča otac napadnutog 16-godišnjaka.

No kada je tinejdžer ispričao ocu što mu se dogodilo on ga je odmah odveo u traumatološku kliniku i vratio se na policiju napistai prijavu protiv policajaca. 

Zvonimir tvrdi kako ga je osobno načelnik Marijan Tomurad pokušao uvjeriti kako mu sin nije zadobio ozljede od policije već u nekakvoj tučnjavi, kojih je tu noć na Jarunu bilo nekoliko.

'Došao je do mene u sobu. Dijete je bilo u drugoj sobi. I počne - zar mislite da je to baš bilo tako, pa bilo je tučnjava na Jarunu, bilo je palica i noževa', priča Zvonimir.

Za rasvjetljavanje slučaja zauzeo se i HHO. Njihov predsjednik Ivo Banac kaže kako nije strašno samo to što je policija pretukla 16-godišnjaka, već što su slučaj pokušali zataškati.

'Mi čemo tražiti očitovanje od ministra unutarnjih poslova jer mislimo da je ovo vrlo važan slučaj. Nije svaki dana da gospodin Tomurad izlazi na scenu i zapravo pokušava privoliti involvirane da se nešto drugo dogodilo, a ne ono što oni tvrde da se zaista dogodilo', kaže Banac.

Banac kaže kako su ovakvi incidenti upozoravajući, te kako bi trebali biti poticaj za bolju edukaciju policajaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene