Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi prijedlog

Reinerov politički cilj podijelio povjesničare: Povratak u prošlost ili ne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Reiner danas je rekao da namjerava predložiti, kada se za to steknu uvjeti, da se Sabor opet zove Hrvatski državni sabor.

Novi predsjednik Sabora ima i svoj prvi politički cilj kojim je odmah podijelio politiku, povjesničare, a i građani su imali ponešto reći o novoj ideji.

Pročitajte i ovo Ante Prkačin VRIJEĐANJE U VISOKOM DOMU ''Skupina nakaza'' nakon Prkačinova ispada napala HDZ-ova viteza Reinera: ''Uputili smo i pismo Jandrokoviću'' Željko Reiner PRAKSA U VIŠE OD 80 ZEMALJA Reiner oštro o prijedlogu Radničke fronte kojim bi radnici dobili slobodan dan ako praznik pada za vikend: "Ne znam bih li se smijao ili plakao"

'Da ovaj Hrvatski državni Sabor, da, dobro ste čuli. Namjeravam predložiti kad se steknu uvjeti da se on opet tako zove, bude mjesto kulture dijaloga', rekao je Željko Reiner.

Iako Reiner nije pojasnio svrhu, prijedlog svog nasljednika komentirao je bivši predsjednik Sabora.

'Ako se počnu baviti formalnostima, nećemo dugo dogurati', rekao je Josip Leko (SDP).

O njegovoj ideji izgleda nisu znali ni u njegovu HDZ-u. 'Ne znam, to sam sada čuo. Razgovarat ćemo s njim o tome. Respektiramo njegove prijedloge i o njima svakako možemo raspravljati', poručio je Tomislav Karamarko (HDZ).

Za Mostovce ova promjena je manje bitna. 'Taj dio nije bio usuglašen s nama, meni sve takve promjene su manje bitne od promjena koje smo mi naglasili da ćemo ih provoditi', rekao je Božo Petrov.

Reinerov prijedlog predsjednica Grabar Kitarović ocijenila je neutralnim.

'Zašto ne - to podržavam, to ne znači povratak u prošlost smislu rada, možemo raditi jedino u cilju budućnosti, prošlost ne možemo mijenjati iz nje možemo učiti', poručila je.

'Povratak u prošlost'

Ali za povjesničara Jakovinu ovo jest povratak u prošlost. 'Od 1997. do 2001. smo imali također Hrvatski državni sabor što je bila izravna asocijacija na NDH', tvrdi povjesničar Tvrtko Jakovina.

S druge strane za povjesničara Jereba ovdje nema ništa sporno. Kaže kako se ime Hrvatski državni sabor spominje već 1918., što je puno prije NDH-a.

'Sve što je tako malo hrvatskije, malo žešće hrvatsko odmah se etiketira kao ustaško - mislim da je tu riječ o čistom politikanstvu', rekao je dr. sc. Mario Jereb.

Građani su podijeljenji.

'Smatramo da je to u redu i ova vlada i ovo sve sada je u redu', rekao nam je Ivan iz Zagreba.

'Trebamo se ubiti distancirati od cijele te takve vrste povijesti i takvog ustašluka, a mi se vraćamo', smatra Nikola.

Da bi prijedlog bio prihvaćen, trebat će dvotrećinsku većinu - što je teško da će novi predsjednik sabora osigurati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene