Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rehn očekuje rješenje za ZERP na bilateralnoj razini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je u Bruxellesu očekivanja da će Hrvatska naći političko rješenje na bilateralnoj razini za pitanje Zaštićeno ekološko-ribolovnog pojasa.

'Što se tiče spora između Hrvatske i Slovenije oko ZERP-a, bilo bi jako važno da se to brzo riješi na bilateralnoj razini. Moja je pozicija dobro poznata da Hrvatska ne bi trebala početi primjenjivati tu zonu od 1. siječnja sljedeće godine jer bi to imalo negativno posljedice na pristupne pregovore', izjavio je Rehn.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZERP: Vijeće EU ponovno se poziva na dogovor iz 2004. godine Slika nije dostupna 'Bilateralna pitanja rješiva, no Slovenija će teško popustiti oko ZERP-a'

'Ali nemojmo izazivati vraga, vjerujem da će Hrvatska naći političko rješenje za to pitanje', rekao je Rehn na konferenciji za novinare zamoljen da komentira upozorenje slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da bi Slovenija mogla blokirati otvaranje poglavlja u pet do šest poglavlja u slučaju da se ZERP počne primjenjivati za članice EU-a.

Ministri vanjskih poslova EU-a, koji su se u ponedjeljak sastali u Bruxellesu, u svojim su zaključcima pozvali Hrvatsku da ne primjenjuje Zaštićeni ekološko ribolovni pojas za zemlje EU-a dok se ne pronađe zajednički dogovor o tom pitanju.

'Vijeće poziva Hrvatsku da u potpunosti poštuje dogovor od 4. lipnja 2004. koji se odnosi na ZERP, a na koji se referiralo Europsko vijeće u svojim zaključcima od 4. lipnja 2004. godine i Pregovorački okvir te da ne primenjuje nijedan aspekt ZERP-a na zemlje članice dok se ne pronađe zajedničko rješenje u duhu EU-a', kaže se u zaključcima.

Dogovor iz 2004. godine koji se spominje u zaključcima odnosi se na zapisnik sa trilateralnog sastanka između Hrvatske, Slovenije i Italije, na kojem je Hrvaska izvijestila dvije strane da se ZERP neće primjenjivati za zemlje članice EU-a.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je
slovenskim novinarima da 'Hrvatska treba ispuniti ono što je obećala i da zone ne može biti provedena bez sporazuma s Italijom i Slovenijom'.

Rupel je upozorio da bi u suprotnom Slovenija mogla blokirati
pregovore s Hrvatskom u nekoliko poglavlja.

'Mi imamo nekoliko scenarija, jedan pretpostavlja zaustavljanje pet ili šest poglavlja koja su vezana za pitanje granica i ribarstva', rekao je Rupel dodajući da u slovenskom parlamentu ima i radikalniji scenarija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene