Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarao s Ahtisaarijem

Rehn očekuje prijedlog o posredništvu između Hrvatske i Slovenije do kraja ožujka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u petak u Bruxellesu da očekuje odgovor Hrvatske i Slovenije na inicijativu Europske komisije za rješenje graničnog spora najkasnije u prvom tjednu sljedećeg mjeseca.

Rehn je predložio da viša stručna skupina predvođena bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem pomogne u rješavanju graničnog spora između Ljubljane i Zagreba kako bi Hrvatska mogla nastaviti pristupne pregovore koje Slovenija trenutačno blokira. Sada traju intenzivne konzultacije o uvjetima koje trebaju dogovoriti dvije zemlje kako bi prihvatile tu ponudu, rekao je Rehn.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa ne gubi Tuerk: Arbitražom Slovenija jača pomorski status Slika nije dostupna Rehn pozitivno ocijenio Ahtisaarijev prijedog za Kosovo

'Razgovarao sam jučer s Ahtisaarijem i on je načelno spreman predvoditi višu stručnu skupinu, ali za to je potreban dogovor dviju zemalja o mandatu te skupine. Na tome radimo u pozitivnom duhu i iskreno želim da dvije zemlje iskoriste tu prigodu, a jasan odgovor očekujem najkasnije u prvom tjednu ožujka', rekao je Rehn na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Rehn je istaknuo da Hrvatska još uvijek može dostići cilj zacrtan u indikativnom kalendaru Europske komisije o dovršetku pregovora do kraja ove godine.

'Važno je da Hrvatska otvori, a možda i zatvori određeni broj poglavlja na sljedećoj međuvladinoj konferenciji 27. ožujka kako bi se održala dinamika pregovora i stoga je važno pronaći rješenje za granično pitanje i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora', rekao je Rehn.

On je također pozdravio najavu susreta dvojice premijera Ive Sanader i Boruta Pahora u Mokricama 24. veljače. 'To je pozitivan korak naprijed. Korak koji suprotan negativnoj retorici u javnosti dviju zemalja', rekao je Rehn.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene