Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sastanku s Mesićem i Sanaderom

Rehn dao ohrabrenje Hrvatskoj za rješavanje graničnog pitanja sa Slovenijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik za proširenje Olli Rehn ponovio je spremnost Europske komisije da pomogne riješiti granični spor između Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olli Rehn: 'EU ovaj tjedan mora odlučiti o pomoći Grčkoj' Slika nije dostupna Poruka iz Bruxellesa 'Hrvatska sama odlučuje o brzom završetku pregovora'

Priopćila je to Europska komisija nakon Rehnovih odvojenih razgovora jučer navečer u Zagrebu sa Stjepanom Mesićem i Ivom Sanaderom.

'U vezi s graničnim pitanjem sa Slovenijom, Rehn i hrvatske vlasti razmotrili su načine kako postići napredak. Povjerenik Rehn je dao ohrabrenje za rješavanje otvorenog graničnog pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa. Ponovio je svoj prijedlog da je Komisija spremna razmotriti takvu mogućnost u slučaju da obje zemlje drže korisnim neki oblik europske pomoći', kaže se u priopćenju u kojem se ne navode nikakve pojedinosti o mogućoj ulozi Komisije u rješavanju toga pitanja, zbog kojeg Slovenija blokira otvaranje i zatvaranje velikog broja poglavlja.

U priopćenju se navodi Rehnova izjava u kojoj pohvaljuje Hrvatsku za znatne napore koje je učinila i općenito dobar napredak koji je postigla s ciljem pristupanja EU. 'Ohrabrujem Hrvatsku da nastavi svoje pripreme za pristupanje Europskoj uniji odlučno i u punoj brzini'. 

>> 'Blokada kao izgovor za 'slabu bilancu' u pregovorima s EU'

Rehn je u Zagreb nenajavljeno došao jučer navečer nakon posjeta Ljubljani, gdje je razgovarao s najvišim slovenskim dužnosnicima. Nakon tih razgovora rekao je da je iznio zamisli koje bi mogle pridonijeti rješenju problema slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU, ali nije htio govoriti o pojedinostima, nego je samo rekao da ih treba prenijeti i hrvatskoj strani te da za njihov uspjeh treba vremena.

Na sastanku predsjednika Mesića i Rehna je bilo riječi o odnosima Hrvatske i Slovenije i potrebi da se otvorena bilateralna pitanja rješavaju u duhu dobrosusjedskih odnosa. Predsjednik Mesić je rekao da će Hrvatska nastaviti reforme koje je počela te je ponovio kako je i dalje spremna razgovarati o načinima rješavanja otvorenih graničnih pitanja sa Slovenijom. Povjerenik Rehn pohvalio je nastojanja Hrvatske u ispunjavanju uvjeta u pristupnom procesu te je ohrabrio Hrvatsku da ustraje na tom putu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene