Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski mediji

Rehn je u Ljubljani bio u tajnoj misiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji proglasili su u srijedu razgovore europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna u Ljubljani "tajnom misijom" jer Rehn nije konkretno govorio o prijedlozima koji bi trebali pridonijeti rješenju slovensko-hrvatskog graničnog prijepora zbog kojega je Slovenija blokirala hrvatske pristupne pregovore.

Ipak, slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV na osnovi Rehnovih izjava novinarima nakon susreta s Pahorom zaključuje da je Rehn ponudio dobre usluge, odnosno posredovanje Europske komisije u prijeporu, dakako ako to prihvate obje strane. Neslužbeno, navodi POP-TV večeras u svojoj glavnoj informativnoj emisiji, riječ je o tome da bi Europska komisija jednoj i drugoj državi pomagala da nađu 'odgovarajućeg arbitra' u graničnom sporu.

>> Ne mogu se problemi riješiti uz rukometnu utakmicu

POP-TV podsjeća da je Slovenija proteklih dana računala da će u prijeporu posredovati Njemačka ili Švedska koja u drugoj polovici ove godine preuzima predsjedanje EU-om, a Hrvatska se zauzimala za bilateralni sastanak predsjednika vlada u nazočnosti člana Europske komisije. Sada je - navodi POP-TV - Rehnove prijedloge, budu li prihvaćeni, moguće tumačiti i kao uspjeh obiju država u prijeporu jer je Slovenija uspjela da od 'bilateralnog pitanja' granice proizvede spor u koji će se uključiti Europska unija, a Hrvatska je uspjela u tome što će ipak biti sazvan sastanak na kojemu će osim dvojice premijera nazočiti i ljudi iz EK-a.

Slovenski mediji večeras ističu kako je Pahor naglasio da će deblokada biti moguća kad Hrvatska ukloni dokumente koji su izazvali slovenske rezerve zbog 'prejudiciranja granice' te kako nije sklon da se s premijerom Sanaderom susretne na rukometnoj utakmici, ali da je i dalje otvoren za rješenje zapleta. Slovenski mediji ističu i kao 'veliku pobjedu' za Hrvatsku rezultat glasovanja o amandmanu iz izvješća Hannesa Swobode o napretku Hrvatske, o kojemu je u srijedu glasovao Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta. Protiv poziva Hrvatskoj i Sloveniji da poštuju sporazum Janša-Sanader s Bleda i da predaju svoj granični spor Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu glasovala su naime samo dva slovenska eurozastupnika, a jedan se suzdržao.

Slovenski eurozastupnik Jelko Kacin izjavio je za POP-TV večeras da podupire izvješće o napretku Hrvatske, ali da je na odboru glasovao protiv amandmana s pozivom da se spor prepusti Den Haagu. 'O tome hoće li pristati da se spor uputi u Den Haag, Slovenija će odlučivati u vlastitu interesu i kao suverena država', rekao je Kacin za POP-TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rehn uputio čestitke Rehn: Pristupna konferencija 16. listopada Slika nije dostupna Nakon razgovora s Rehnom Ne mogu se problemi riješiti uz rukometnu utakmicu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene