Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REAKCIJE NA OBJAVU PREMIJERA PLENKOVIĆA

KAKO OTKUPITI DIONICE INE Štern nudi rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve reakcije na najavu Andreja Plenkovića da će Hrvatska otkupiti udio MOL-a u Ini.

Naši sugovornici u Vladi kažu da je pitanje otkupa dionica Ine od MOL-a izuzetno delikatno pitanje te stoga ne otkrivaju više detalja, ali procjenjuju da bi cijela operacija mogla koštati više milijardi eura.

Andrej Plenković je samo otkrio da se kupnjom MOL-ovih dionica neće povećavati javni dug i da će cijeli model biti financijski održiv. Ranije se spominjala ideja da bi se to moglo izvesti preko tvrtki koje kontrolira država. No, za koji će se model odlučiti Plenković vidjet će se tek u narednim danima.

Odnosi s MOL-om već su dugo jako loši, pogotovo su narušeni nakon tužbi 2013. Mađarska je tužila Hrvatsku na Arbitražnom sudu u Washingtonu, Hrvatska je kasnije uzvratila ovom tužbom u Ženevi koja je izgubljena.

Predstavnici MOL-a su nam prije nekoliko tjedana rekli da su spremni prodati svoj udio u Ini ako ne bude sluha za dogovor s hrvatskom stranom. Premijer je potvrdio da je danas razgovarao s mađarskom stranom.

Sanaderova obrana zadovoljna

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRESUDA O ARBITRAŽI ROK ZA ŽALBU JE 1. VELJAČE Pravni stručnjak otkriva kakvi su izgledi Hrvatske Slika nije dostupna OTVORENI ZA PRIJEDLOGE HNS PREDSTAVIO PLAN ZA OTKUP INE Vlada je loše prepisala model iz 2014.

Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera, rekla nam je da je izuzetno zadovoljna ovakvom odlukom Arbitražnog suda, jer potvrđuje da nije bilo koruptivnih radnji u kupoprodaji Ine između Sanadera i Zsolta Hernadija te da će ovaj stav suda i koristiti na ponovljenom suđenju na hrvatskom sudu.

Podsjećamo, upravo je zbog Ine izbio prvi veliki sukob u prošloj Vladi između Mosta i HDZ-a, odnosno Tomislava Karamarka. Povjerenstvo, a kasnije i Upravni sud, utvrdili su da je Karamarko bio u sukobu interesa zbog "afere konzultantica", ali Karamarko je cijelo vrijeme govorio da se Hrvatska treba nagoditi, da ne stojimo dobro u ovoj arbitraži, dok su iz Mosta govorili suprotno.

Vrdoljak: Ovo je odličan potez

"Mislim da je ovaj potez Vlade da se odmah krene u otkup dionica odličan. Danas i je pravi trenutak za to jer Vlada za to može dobiti punu podršku opozicije. Postoje modeli kojima se može otkupiti udio u Ini, a da ne ide u javni dug", rekao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, dodajući da će MOL sada dobiti jasnu i jedinstvenu poruku hrvatske politike i javnosti da je trenutak da izađu iz Hrvatske. 

Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a, kaže da njegova stranka u ovom trenutku ne može podržati odluku Vlade, ali joj se ni ne protivi jer nemaju parametre. "Iznenađuje nas stajalište da takav postupak neće opteretiti proračun, odnosno javni dug Hrvatske, jer znamo da je proračun za 2017. u sebe ugradio veći deficit nego što je to bilo za 2016. godinu", kaže Grbin.

Štern: Mirovinski fondovi raspolažu dovoljnim sredstvima

Davor Štern, naftni stručnjak, kaže da je još prije ljeta predlagao da HEP bude taj koji će izdvojiti osnovni kapital za otkup dionica Ine, a da se ostatak namakne kreditima koji, kaže, nikad nisu bili povoljniji. "Jedan dio koji bi mogao biti apsolutno biti neutralan za javni dug su mirovinski fondovi koji raspolažu s dovoljnim sredstvima", kaže Štern.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene