Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar lalovac poručuje

'Razgovori s ministrima o rebalansu neće biti laki, no vjerujem da ćemo uštedjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sustav u kojem 250 tisuća državnih i javnih službenika troši 31 milijardu kuna, a milijun i 200 tisuća umirovljenika 36 milijardi kuna realno nije dugoročno održiv, rekao je ministar financija.

Za boravka u Rovinju, gdje je sa državnim sekretarom u Ministarstvu financija Slobodne države Bavarske Johannesom Hintersbergerom potpisao Sporazum o pojačanoj suradnji između Hrvatske i bavarske Porezne uprave, ministar financija Boris Lalovac, govorio je i o najaktualnijim pitanjima hrvatskih financija.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Sastanak Vlade i sindikata Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo"

"S 30. lipnjem deficit državnog proračuna je 8,8 milijardi kuna, a gledajući na godišnjoj razini planiran je deficit nešto manji od 13 milijardi kuna. S obzirom na manjak na prihodovnoj strani, prvenstveno od PDV-a, u listopadu se ide na rebalans", potvrdio je danas u Rovinju ministar financija Boris Lalovac dodajući da ćemo se pokušati održati na 4,3 do 4,6 BDP-a. Ministar vjeruje da će u dogovoru sa svim ministrima , a ti razgovori, ponovio je "neće biti laki", uspjeti uštedjeti.

Lalovac priznao: Sezona je podbacila, idemo u rebalans proračuna

"Ciljevi su jasni, Vlada je jasno prezentirala mjere Europskoj komisiji i toga se i ministri u najboljoj vjeri moraju držati", rekao je Lalovac. Vjeruje da će se i zdravstveni sustav, koji je država u dvije godine sanirala sa milijardu eura, uspjeti racionalizirati. I u plaćama državnih i javnih službenika mora se napraviti racionalizacija, no, rekao je Lalovac, liječnike, profesore, koji profesionalno rade svoj posao treba platiti.

Sustav u kojem 250 tisuća državnih i javnih službenika troši 31 milijardu kuna, a milijun i 200 tisuća umirovljenika 36 milijardi kuna realno nije dugoročno održiv, rekao je ministar financija. O izmjenama stopa poreza na dohodak vrlo brzo će se, obećao je Lalovac, znati više, a cilj je rasterećenja rada. O najavama da Hrvatska ujesen, uz rebalans proračuna, ide i u novo zaduženje od milijardu i pol eura, ministar zasad nije želio govoriti.

Dodao je da u Hrvatskoj ima novaca , ali je slabo plasiran u gospodarstvo i da situaciju koju sada imamo, da je najbolji klijent bankama država, treba mijenjati. Projekt fiskalizacije, pokazuju se to posebno kod ugostitelja i trgovaca, učinkovit je, u šest je mjeseci izdan veći broj računa nego lani, a ministar Lalovac najavio je da poreznici nastavljaju s nadzorima još većim intenzitetom pri čemu se neće kažnjavati oni koji imaju višak od dvije, tri kune nego oni koji račune ne izdaju.

Pozvao je građane da i dalje sudjeluju u suzbijanju sive ekonomije i najavio nastavak kampanje i nagradnu igru "Bez računa se ne računa" u kojoj je nagradni fond čak pola milijuna kuna. Ministar se pohvalio i da je hrvatski projekt fiskalizacije jedan od najuspješnijih u EU i za njegovo preuzimanje zainteresirane su Češka i Mađarska. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene