450539
450539
450539
450539
450539

Sve što trebate znati o simptomima i prevenciji moždanog udara na jednom mjestu

  • , 17.09.2016., 20:20
  • Autor:
  • komentara

Kako na vrijeme reagirati i suzbiti kobne posljedice moždanog udara otkrili smo u razgovoru s profesoricom Zdravkom Poljaković, voditeljicom Zavoda za intenzivno liječenje, KBC-a Zagreb.

 
 
 
 
Prof. Zdravka Poljaković o suzbijanju posljedica moždanog udara (Video: Dnevnik Nove TV)
Prof. Zdravka Poljaković o suzbijanju posljedica moždanog udara (Video: Dnevnik Nove TV)

Moždani udar je sve češći uzrok smrti, a unatrag nekoliko godina sve je veći broj ljudi mlađe životne dobi koje pogađa. Mnogi ne prepoznaju simptome pa ne potraže na vrijeme liječničku pomoć, što često zna biti kobno. Simptomi su katkad slični, primjerice, migreni pa mnogi ne prepoznaju smrtonosne simptome.

Profesorice, mnogi možda ne znaju da imaju simptome moždanog udara jer su neki slični, kako smo već rekli, migreni.

To je jedan od rjeđih simptoma moždanog udara. Treba znati da ima više oblika moždanih udara, a simptomi slični migreni, dakle ta glavobolja i jedna smetenost pa i nestabilnost, ubrajaju se u rjeđe simptome. U suštini ih možemo dijeliti na moždani udar koji je nastao zbog puknuća krvne žile ili moždani udar koji je nastao zbog začepljenja krve žile. Isto tako to ovisi i u kojem dijelu mozga se događaju. Dakle ovi koji su slični migreni, intenzivna glavobolja, to su više simptomi puknuća krvne žile i javljaju se u petnaestak posto slučajeva. S druge strane, ako govorimo o začepljenju, onda je glavobolja relativno rijedak simptom. Onda su puno češći simptomi slabost govora, slabost ili utrnulost jedne polovice tijela. Simptomi nestabilnosti i zanašanja se događa u dijelu mozga koji je zahvaćen rjeđe.

Sve više mladih pogađa moždani udar. Je li to zbog današnjeg načina života? Danas su gotovo svi pod stresom, nezdravo žive i slično?

Stres je bitan faktor. Ipak su najbitniji faktori neki na koje možemo malo više utjecati, kao što je hipertenzija, šećerna bolest, povišene masnoće. Onda imamo stres, genetiku, dob i spol. Međutim, još jedan razlog je i taj što neke stvari ranije nismo mogli dijagnosticirati, što danas možemo. Puno, sva je sreća, moždanih udara kod mlađih, prođe dobro i bez većih posljedica i ukoliko nemamo metodu kojom smo ih prepoznali i dijagnosticirali, oni promaknu. Danas nam promiču sve rjeđe.

Zaista je važno što prije zatražiti liječničku pomoć jer o tome ovisi i ishod liječenja.

Tako je i to je zapravo poruka ove naše akcije. Ne toliko prevencija, naravno da je ona užasno bitna, nego upravo prepoznavanje i dolazak na vrijeme. Danas u suradnji s interventnim radiolozima, odnosno neuroradiolozima, mi taj ugrušak iz glave možemo izvaditi i spriječiti i smrt i invaliditet kod osobe s moždanim udarom.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se