Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turneja po školama

Ravnateljica: "Pokušali smo zaustaviti Pernara, ali nas je ignorirao", Pernar: "Da je bilo problema, zvali bi policiju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik Ivan Pernar četvrtak je proveo na mini turneji po zagrebačkim srednjim školama.

Učenici pojedinih srednjih škola Pernara su naime putem Facebooka pozvali na druženje u školi, u pojedinim slučajevima bez znanja profesora ili ravnatelja.

Pročitajte i ovo Pernar privedn u Šibeniku novi cirkus Pernar opet priveden, ovaj put u drugom gradu: Oglasila se i policija Ivan Pernar Nakon organiziranja okupljanja Ivan Pernar pušten na slobodu: Sud mu izrekao zabranu pristupa školama

Između ostalog Ivan Pernar je posjetio i zagrebačku Hotelijersko-turističku školu, no čim je stigao na porti mu je rečeno da ne može ući u školu bez dozvole.

Kako doznajemo od ravnateljice škole Marije Rašan Križanac, Pernar je ignorirao upozorenje djelatnice škole koje je radila na porti i pokušala ga zaustaviti.

"Samovoljno je ušao u jedan pa potom i drugi razred gdje je ignorirao i zahtjeve profesorice, voditelja smjene i tajnika da napusti školu. Uzbunjivao je učenike. Nakon što su ga tajnik i voditelj smjene uvjeravali da izađe, on je to i učinio, ali kasnije se opet vratio. Obavijestili smo sve nadležne insititucije - Pravobraniteljicu za djecu, predsjednika Sabora, Ministarstvo obrazovanja i znanosti, grad Zagreb i Prvu policijsku postaju te smo sepozvali na konvcenciju o zaštiti prava djece", kaže nam ravnateljica i dodaje kako je riječ o školi na otvorenom, sa mnoštvom ulaza.

"Svi smo se digli na noge i napravili sve što smo mogli", kazala nam je ravnateljica.

Fotografije djece na Facebooku

Na svom Facebook profilu Pernar je tijekom četvrtka cijeli dan objavljivao fotografije s učenicima ispred zagrebačkih škola zbog čega se oglasila i pravobraniteljica Ivana Milas Klarić koja je pozvala na zaštitu škola od političkog iskorištavanja djece.

Sam Pernar u razgovoru za DNEVNIK.HR pak tvrdi da Pravobraniteljicu za djecu "ne zanimaju djeca koja gladuju po školama".

"Ne smeta ju što je broj učenika u zadnjih 15 godina pao za 200.000. Ne zanima ju što djeca s roditeljima idu po pučkim kuhinjama niti to što cijeli razredi nestaju jer se roditelji iseljavaju. Nju muči Ivan Pernar i to zato što je jasno da ju je politika postavila. Djeca me mole da dođem i da ih obiđem. Žele se družiti i stisnuti mi ruku", kaže Pernar.

O tvrdnjama kako je u neke škole dolazio bez dozvole Pernar kaže da su škole javne ustanove te ne vidi razloga zašto se u školu ne bi moglo ući.

"Pogotovo zato što nisam došao na svoju incijativu", kaže Pernar.

"Da je bilo problema, zvali bi policiju"

Na našu primjedbu kako ravnateljica tvrdi da je ignorirao zahtjeve da napusti školu, Pernar odgovara:

"To su gluposti. Da je bilo problema s tim, zvali bi policiju. Ja sam došao na zamolbu učenika i profesorica je čak htjela da budem s učenicima na nastavi, ali je rekla da to mora odobriti ravnateljica. Ravnateljice u tom trenutku nije bilo u školi i ja sam najnormalnije otišao. Ravnatelji su politički montirani, a ja nisam čuo da se djeca žale", kaže Pernar.

Pravobraniteljica pak upozorava kako "nitko, pa ni ni saborski zastupnici, ne smije neovlašteno ulaziti u škole i ometati školski rad".

"Zastupnik Živog zida Ivana Pernar ulazi u srednje škole gdje mimo zakona razgovara i fotografira se s učenicima i fotografije objavljuje na Facebooku, pozivajući ih da pobjegnu s nastave i posjete ga u Saboru. Zgrožena sam takvim ponašanjem jednoga zastupnika Hrvatskoga sabora, kojega na poštivanje pravnog poretka Republike Hrvatske obvezuje i prisega dana u Saboru. Nitko, pa ni saborski zastupnici, ne smije neovlašteno ulaziti u škole i ometati školski rad. Najoštrije osuđujem takve postupke te upozoravam na nužnost zaštite djece i prostora odgojno-obrazovnih ustanova od takvoga 'političkog' djelovanja pojedinaca, koji ne prežu ni od izravnog uvlačenja učenika u političku propagandu, iskorištavanje djece za vlastitu političku promociju i svoje političke ciljeve", poručuje pravobraniteljica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene