Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivni intervju

Ravnatelj USKOK-a: Ne kontroliramo distribuciju, curenje se može ponoviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo ekskluzivni razgovor s Dinkom Cvitanom, ravnateljem USKOK-a, koji je za Dnevnik Nove TV govorio o objavljivanju snimke ispitivanja Ive Sanadera u USKOK-u.

Gospodine Cvitan, u dva dana nevjerojatan skandal. Kako je to moguće?

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije

Sa zapisnicima, o sadržaju ispitivanja okrivljenika i svjedoka kao i sa snimkama koje se čine prilikom prvog ispitivanja raspolaže uz sud, zamjenica ravnatelja, a isto tako tim dokumentima, odnosno sa CD-ima raspolažu i obrana, odnosno okrivljenici.

>> NullSecurity tvrde da su objavili iskaz, DORH tvrdi da nije bio na serveru

>> Snimka Ive Sanadera UKLONJENA s YouTubea!

O koliko je ljudi tu riječ?

Radi se o 20 okrivljenika i 20 odvjetničkih timova.

Kontrolira li državno odvjetništvo istrage koje vodi i je li moguće nakon ovoga jamčiti tajnost postupka?

Mi kontroliramo naše postupanje. Mi nemamo mogućnost kontrole i nadzora distribucije. Ali svaka osoba je upozorena, da takvi iskazi, odnosno takvi zapisnici i snimke predstavljaju tajni podatak, dakle podatak koji se ne smije učiniti dostupan javnosti.

Što ste poduzeli konkretno? Radi li policija neke izvide? I ranije su se događale takve stvari i nisu dale rezultate?

U više navrata naložili smo policiji provođenje izvida, a vezano uz ovaj događaj, od prije dva dana, odnosno jučer, tu smo dali nalog policiji da utvrdi tko je na portal You Tube stavio snimku prvog ispitivanja Sanadera.

Je li neobično da Državno odvjetništvo daje naloga, a s jedne strane i Državno odvjetništvo je jedna od stranaka koja ima taj DVD?

Nije nelogično. Naša zakonska obveza je da učinimo sve da utvrdimo počinitelja.

Jutros je preuzela odgovornost hakerska skupina koja je napisala: Zaštitite bolje svoje servere...

Server USKOK-a nije spojen na mrežu. Ni na kakvu mrežu nije spojen. Jednostavno se na server USKOK-a ne može ući. A što se tiče servera DORH-a, on ima najsofisticiraniju opremu radi zaštite. Dakle, firewall takav da se njega ne može probiti. S druge strane, činjenica je da se ove snimke ne nalaze na serveru. Snimka se nalazi u spisu.

Može li cijela ova situacija ulijevati građanima povjerenje da se to više neće događati? Kako spriječiti tu situaciju?

Po zakonu, mi smo dužni, onima koji imaju to pravo - dobiti zapisnik ili CD-eove, predati to da budu vjerni originalu. Prema tome, nikako se tu ne mogu stavljati kvačice i tako dalje, temeljem kojeg bi se to moglo utvrđivati. Jednostavno, to nam zakon ne omogućava.

Što ćete poduzeti? USKOK ipak svi gledaju kao krovnu instituciju.

Koji bi to motiv bio da USKOK ili DORH, daju javnosti podatke koji su tajni? USKOK i Državno odvjetništvo nemaju apsolutno nikakvog interesa niti motiva da bilo što objavljuju u javnosti. Mi nismo za suđenje prije suđenja. Koja bi sada bila potreba da USKOK i Državno odvjetništvo stvara nekakav PR u javnosti? Za to jednostavno nema motiva. To je izvan svake pameti.

Bojite li se da će se ponovo dogoditi takva situacija?

Moguće je. Mi ćemo i dalje biti uporni i nastojati kao što smo do sada radili i poduzimati sve mjere da utvrdimo tko je to dao medijima.

Mehanizma, dakle, jednostavno nema?

Mehanizam je ovakav kakav je u ovom trenutku na raspolaganju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene