Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimka Ive Sanadera

NullSecurity tvrde da su objavili iskaz, DORH tvrdi da nije bio na serveru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hakeri NullSecurityja preuzeli su odgovornost za objavljivanje snimke Sanaderovog iskaza na YouTubeu.

'Za odavanje i postavljanje videa o svjedočenju Ive Sanadera preuzimamo potpunu odgovornost na sebe. P.S. Poručujemo DORH-u da malo bolje zastiti svoj server', napisali su hakeri NullSecurityja na svojoj Facebook stranici.

Pročitajte i ovo Teroristi u Crocus City Hallu u Moskvi - 2 Mučnih 90 sekundi užasa "Ubijte ih bez milosti, dolazimo u ime Boga": Islamska država objavila zatrašujuću snimku napada u Moskvi Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu

Ista skupina hakera za danas je najavila napad na stranicu HDZ-a, ali i objavu dokumenata 'koji će potresti cijelu javnost te HDZ i Jadranku Kosor'. Napad na stranice trebao se dogoditi u 10:59 sati, no stranice HDZ-a su još uvijek dostupne.

Podsjetimo, dijelovi iskaza Ive Sanadera vezani za slučaj Fimi Media bili su četiri dana dostupni javnosti na YouTubeu. Snimka od 12 minuta uklonjena je jučer navečer. Snimku je postavio i uklonio korisnik 'Remetinec LIVE'.

Nakon što su snimku jučer objavili mediji DORH je poslao priopćenje u kojem je navedeno da će 'od policije žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji odnosno kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja tko je učinio snimku dostupnom i time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne'.

DORH: Snimke prvih ispitivanja ne pohranjuju se na serverima USKOK-a

USKOK i DORH danas su opovrgnuli da je s njihovih servera skinut i potom na Youtubeu objavljen dio snimke iskaza Ive Sanadera te su istaknuli da su njihovi serveri sigurni i da se snimke ispitivanja osumnjičenika ni ne pohranjuju na njima. Gruba je neistina i obmanjivanje javnosti tvrdnja da se objavljeni dijelovi snimke nalaze se na serveru DORH-a, kažu u toj instituciji.

'Snimke prvih ispitivanja ne pohranjuju se na serverima USKOK-a, već isključivo na optičkimDVD medijima', navodi se u priopćenju DORH-a u kojemu tvrde i da je lokalna mreža kojom se koristi USKOK i fizički izdvojena i nije povezana s javnim komunikacijskim mrežama. Kažu da se toj mreži ne može pristupiti s interneta pa nisu mogući nikakvi upadi u sustav putem Interneta ili s komunikacijskih mreža dostupnih drugim osobama.

Tvrde da ostali serveri Državnog odvjetništva također nisu sigurnosno ugroženi ni na koji način. 'Samo autorima takvih izričitih tvrdnji da je nešto procurilo iz državnog odvjetništva, kod činjenice o kojoj smo javnost bezbroj puta upoznali, da osumnjičenici i njihovi branitelji imaju pravo koje i koriste kopiranja i presnimavanja spisa, pa i spisa u kojoj se nalazi sporna snimka, su poznati razlozi ovakvih objeda', stoji u priopćenju.

'Državno odvjetništvo može samo naslućivati te razloge, ali za razliku od autora koji te tvrdnje iznose bez dokaza ne može i nema pravo bilo koga prozivati. Kako je i u ovom slučaju državno odvjetništvo zatražilo provođenje izvida to očekujemo da će se utvrditi identitet osoba koje su prekršile obvezu čuvanja tajnosti', zaključuje se u priopćenju DORH-a i USKOK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene