449227
449227
449227
449227
449227

'TREBA NAM POMOĆ' Upozorenje na alarmantno stanje u drugom najvećem KBC-u u Hrvatskoj

  • , 06.09.2016., 16:52
  • Autor:
  • komentara

Ravnatelj KBC-a Split upozorio je na činjenicu kako tom KBC-u nedostaje bolničkog i nebolničkog osoblja te opreme i prostora za rad.

 
 
 
 
KBC Split (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell)
KBC Split (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell)

Ravnatelj KBC-a Split Ivo Jurić upozorio je u utorak na alarmantnu situaciju u tom KBC-u kojem, kaže, nedostaje 22 anesteziologa ali i drugih specijalista i nebolničkog osoblja, a treba im i Objedinjeni hitni bolnički prijem te uređenje bivšeg Ginekološkog odjela koji već sedam godina zjapi prazan iako bi se u njega mogla smjestiti dva odjela.

Na konferenciji za novinare rekao je i kako im nedostaje oprema, posebno magnetska rezonanca obzirom da bolnica trenutno ima samo jedan takav uređaj na 465 tisuća stanovnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji. "To je nedopustivo i ispod svih kriterija jer im još trebaju minimalno dva takva aparata", ističe ravnatelj Jurić.

Kazao je i kako su, nakon desetak godina, počeli dobivati opremu kao što su dva 128- slojna CT- a, digitalni mamograf i digitalni aparat za rendgen koji će biti na Hitnom kirurškom prijemu jer se radi o najopterećenijem hitnom prijemu u zemlji. Najavio je kako uskoro namjeravaju pokrenuti transplatacijski program obzirom da već imaju eksplantacijski u kojem godišnje odrade dvadesetak eksplatacija, a zbog čega su nedavno u KBC Split doveli kolegu iz Austrije te formirali tim koji će sve osmisliti.

"Ministarstvo nam je dalo 2,3 milijuna kuna od kojih ćemo urediti neurokiruršku intezivnu njegu. Mi smo jedina Neurokirurgija u Dalmaciji i to apsolutno zaslužujemo. Želimo poručiti kako Splitu treba pomoć jer se radi o drugom najvećem kliničkom bolničkom centru u Hrvatskoj te zaslužuje malo više pažnje", poručio je Jurić. Od buduće Vlade, kaže, očekuje da shvate da u Dalmaciji živi 850 tisuća ljudi koji gravitiraju Splitu, te da ih se tako tretira.

Dalje je rekao da očekuju uvjete kako bi se na neki način približili onima koji imaju puno bolje uvjete nego KBC Split iako je ta bolnica najopterećenija, da u odnosu na broj stanovnika imaju najmanje osoblja i da uspoređujući se sa drugim bolnicama imaju lošiju opremu. "Svjesni smo da postoje problemi u komunikaciji, kvaliteti, te u dostupnosti zdravstvene zaštite pacijenata. Želja nam je javnosti podastrijeti podatke zašto kvaliteta zdravstvene zaštite nije onakva kakvu bi svi mi željeli. Nama je kao liječnicima u interesu imati zadovoljne i izliječene pacijente, a isto tako i kraće liste čekanja. Radimo najkvalitetnije što možemo u zadanim uvjetima, te ovim danas ukazujemo na to da želimo bolje", objasnio je novinarima neurolog Anton Marović.

KBC Split ima 1648 kreveta i 3447 zaposlenih od čega je ne zdravstvenih 792, a zdravstvenih 2655. Na godišnjoj razini obrade više od 1,2 milijuna bolesnika, a hospitalizira ih se 50 tisuća čija je prosječna dužina ležanja 7 do 8 dana. Liste čekanja su u zadnja tri mjeseca smanjili u prosjeku za šest posto.

To je jedini klinički centar u državi koja radi na tehnologiji prošlog stoljeća, ustvrdio je Jurić dodavši da umjesto digitalnog imaju analogni mamograf. Očekuje da bi se nabavkom novih uređaja lista čekanja od sadašnjih 169 dana na CT prepolovila.

Voditelj Dječje jedinice intezivnog liječenja Julije Meštrović pacijentima je poručio kako splitska bolnica radi izvanredno. Kazao je da kompletno osoblje koje je zaposleno u bolnici radi više od propisanih europskih i svjetskih standarda, a zahvaljujući njihovom radu, entuzijazmu i zauzimanju za bolesnika postižu dobre rezultate. "Svi bi željeli da je bolje, no u odnosu na okolnosti, uređaje i broj osoblja ovo je više od svakog mogućeg standarda. Više od ovoga je zaista teško ostvariti. Dajemo podršku svojim kolegama koji savjesno rade prema najboljoj svjetskoj praksi, te koji dežuraju i noći provode boreći se za zdravlje i živote građana", zaključio je na kraju Meštrović. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se