Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno 7190 obrta

Obrtnički bum u Hrvatskoj: Nikad više otvorenih tvrtki, no jedan podatak zabrinjava stručnjake

Obrtnički bum u Hrvatskoj. Od travnja prošle godine imamo 7190 obrta više. Mladi koriste poticaje za samozapošljavanje i kreću u svoj biznis. S druge strane, nekih radnika toliko je malo da bi pojedina obrtnička zanimanja brzo mogla izumrijeti.

Samo u mjesec dana otvoren je 1201 novi obrt koji zapošaljava više od 5000 radnika.

Najviše novih obrta u cehu uslužnog zanatstva - 11,6 posto više. Slijedi ceh frizera, kozmetičara, njege tijela i fitnesa za 8,3 posto više. Prijevoznika je 8 posto više.

"Ono što nas malo zabrinjava - stagnira nam broj novootvorenih obrta u ugostiteljstvu i turizmu s obzirom da smo turistička zemlja i naravno poražavajući podaci svakog dana - sve manje i manje obiteljskih malih trgovina", navodi predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Dine Goleša.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porasla i državna potrošnja Stigli najnoviji podaci: Hrvatsko gospodarstvo u prvom kvartalu raslo za 2,8 posto

To što nedostaje radnika znači i da majstori pogotovo u građevini, često imaju veće plaće od visokoobrazovanog kadra.

"Moj jedan jako dobar prijatelj kaže da se dulje čeka na dobrog keramičara nego na neki operativni zahvat u hrvatskim bolnicama i doista je tako. Velik je nedostatak na tržištu rada majstora keramičara, električara, parketara, stolara...", dodaje.

Pročitajte i ovo Pomor pčela - 2 Pomor pčela Bijes zbog novog pomora pčela: "Nema sankcija, dosad smo imali tri trovanja pčela, a niti jedne godine nismo doznali da je netko kaženjen"

Zato je, slažu se svi, potrebno bolje uskladiti upisne kvote strukovnih zanimanja u školama s tržištem rada.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene