Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredna konferencija za novinare

KAOS U HDSSB-u Iz stranke isključeni Lovoković i Burić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je u srijedu kako je Predsjedništvo stranke raspustilo gradske organizacije u Belišću i Valpovu, a Sud časti je iz HDSSB-a isključio predsjednicu Glavnog odbora Danijelu Lovoković, njezina zamjenika Dinka Burića i još četvero članova, koji su tražili Vulinovu i suspenziju drugih stranačkih čelnika.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Osijeku, Vulin je isključene članove skupine, za čijeg predvodnika smatra Burića, prozvao za neuspjeli pokušaj puča u HDSSB-u, s ciljem slabljenja i urušavanja stranke pred lokalne izbore. Istaknuo je kako su oni svoje nezadovoljstvo mogli izraziti na redovnim sjednicama stranačkih tijela, posebice Burić kao dugogodišnji član najužih tijela stranke, te da nije bilo nikakvog razloga za izazivanjem puča.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvanredni izborni sabor Dragan Vulin ponovno predsjednik HDSSB-a Slika nije dostupna Raskol u stranci Raspuštena vukovarska Gradska organizacija HDSSB-a

Za zahtjeve Burića i njegovih pristaša o promjenama u vrhu stranke održavanjem izvanrednog Izbornog sabora, Vulin je napomenuo kako je u više navrata najavljivao održavanje Izbornog sabora do kraja ove godine i dolazak novih ljudi u vodstvo stranke, čemu mora prethoditi sjednica Glavnog odbora koju je ta skupina također tražila.

Vulin: Sjednica Predsjedništva stranke bila je potpuno legalna

Ustvrdio je da je sinoćnja sjednica Predsjedništva HDSSB-a bila potpuno legalna, s natpolovičnom većinom nazočnih članova, te da je Sud časti donio pravovaljanu odluku jer su od tri njegova člana bila nazočna dva (nije nazočio Burić kao treći član).

Vulin je odbacio tvrdnje da su on i još 14 članova vodstva stranke također suspendirani na zahtjev članova Burićeve skupine, naglasivši da su Burić i njegovi pristaše suspendirani prije dva dana, čime su im suspendirana sva stranačka prava, uključujući i podnošenje zahtjeva za suspenzijom drugih članova HDSSB-a. Njihov zahtjev za suspenzijom predsjednika i drugih članova vodstva HDSSB-a, dodao je, podnesen je 25. listopada, kad su već bili suspendirani, i nije bio potpisan, pa stoga ni razmatran.

"Nećemo dopustiti da neka neformalna skupina upravlja strankom i odlučuje kada će se sastajati stranačka tijela, koja i dalje normalno funkcioniraju, iako je šteta ovime već počinjena", poručio je Vulin.

Upitan kakav je status u stranci osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića, odgovorio je kako protiv njega nije pokrenut nikakav postupak, da se on nije javno izjašnjavao o tom problemu te da o tome treba njega pitati.

Glavaš: Burićeva neformalna skupina protustatutarnim metodama unosi nemir u HDSSB

Utemeljitelj stranke Branimir Glavaš rekao je da je Burić prije mjesec i pol dana prekinuo svaku komunikaciju sa strankom, izrazivši žaljenje što Burićeva neformalna skupina koristi protustatutarne metode kako bi unijela nemir u stranku što će, tvrdi, sigurno ostaviti posljedice.

Ustvrdio je da HDSSB ima legitimno izabrano vodstvo koje u potpunosti funkcionira u skladu sa stranačkim Statutom, dok sva ostala tumačenja smatra netočnima, s ciljem izazivanja eskalacije nereda u HDSSB-u.

Glavaš je najavio da će Vulin nastaviti proces pomlađivanja vodstva stranke, a da će se stariji članovi "potpuno povući iz aktivnog djelovanja, u smislu utjecaja na politiku stranke". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene