Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog iskaza Barišića

Rasprava o Swobodinom izvješću: Glavna tema Sanader

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta raspravlja danas u drugom čitanju o izvješću parlamentarnog izvjestitelja Hannesa Swobode o Hrvatskoj.

Swoboda je 1. prosinca prošle godine predstavio svoje izvješće članovima Odbora u kojem je istaknuo da je hrvatska vlada posljednjih mjeseci napravila veliki posao u reformama i poduzela velike korake u reformi pravosuđa. Swoboda je izjavio kako postoji 'teoretska mogućnost' da Europski parlament da svoj pristanak na pristupni ugovor s Hrvatskom u srpnju sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritika Orbanu Hrvatskoj 'hladan tuš' od EU Slika nije dostupna Premijeka zadovoljna Swobodino izvješće: Josipović neugodno iznenađen, Kosor zadovoljna

>> Swoboda: Postoji teoretska mogućnost da se pregovori zaključe u prvoj polovici 2011.

Na Swobodino izvješće zastupnici su podnijeli 93 amandmana. Sudeći prema amandmanima koji su podnijeti očekuje se da će predmet Sanader biti u središtu rasprave. Neki zastupnici traže da se i OLAF (Ured EU za borbu protiv prijevare) uključi u predmet te surađuje s USKOK-om. Zastupnike osobito zanima mogućnost da je netko u Bruxellesu mogao biti 'korisnik' sredstava iz HDZ-ova crnog fonda.

Zastupnici Europske pučke stranke (EPP) svoju zabrinutost temelje na novinskom izvještaju o svjedočenju bivšeg šefa Hrvatske carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića danom USKOK-u. Problematično je što je taj iskaz Barišića bio tajni te da se zastupnici EPP-a pozivaju na novine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene