Obavijesti Video Pretražite Navigacija
šuici demografija i demokracija

Neobično kadroviranje u Europskoj komisiji: Posrnula Italija dobila gospodarstvo, proširenje Mađarska...

Palac gore za Šuicu (Foto: Dnevnik.hr)
Palac gore za Šuicu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Palac gore za Šuicu (Foto: Dnevnik.hr) Palac gore za Šuicu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Imenovanje Dubravke Šuice za potpredsjednicu EK-a (Foto: Dnevnik.hr) Imenovanje Dubravke Šuice za potpredsjednicu EK-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Resori nove Europske komisije (Foto: Dnevnik.hr) Resori nove Europske komisije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Dubravka Šuica u Bruxellesu se već priprema za svoju novu dužnost - potpredsjednice Europske komisije zadužene za demokraciju i demografiju.

Neki od novih resora u Europskoj komisiji zvuče neobično, pa ćemo tako imati potpredsjednika za "zaštitu europskog načina života", potpredsjednicu za "vrijednosti i transparentnost", a bit će tu i potpredsjednik za "međuinstitucijske odnose i predviđanja".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac

Zanimljivo je i da je za povjerenika za resor susjedstvo i proširenje odabran Mađar, čija je zemlja na granice prema svojim susjedima postavila ogradu protiv migranata.

Portfelj gospodarstva dopao je Italiju, koja je već u recesiji i godinama ima velikih problema upravo sa svojim gospodarstvom.

Naša Dubravka Šuica, čuli smo, vodit će resor demografije, a nije novost da Hrvatska ima velike demografske probleme, odnosno gubi svoje stanovništvo, kao i mnoge druge zemlje članice Europske unije.

Von der Leyen: Ona zna kako zajednice funkcioniraju

"Želimo što je moguće više približiti Europu, europske vrijednosti našim građanima i želimo da oni kažu što misle. Naglasak mog rada će biti na srednjoj i istočnoj Europi, ja se nadam da ću u tome pomoći, a da će i Hrvatska sigurno nešto od tog rada profitirati", rekla je Dubravka Šuica koja je predložena za potpredsjednicu Europske komisije.

Šuica će kao potpredsjednica Komisije moći koordinirati sve resore i povjerenike. Njezina ju je nova šefica nahvalila dok je otkrivala popis svojih budućih suradnika.

"Postavila sam Dubravku Šuicu kao potpredsjednicu za demokraciju i demografiju. Ona zna kako gradići, gradovi, regije i zajednice funkcioniraju. Bila je gradonačelnica Dubrovnika i članica nacionalnog i Europskog parlamenta. Dolazi iz naše najmlađe zemlje članice, Hrvatske", kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Iz Hrvatske stižu čestitke Šuici.

"Strateško priznanje snazi Hrvatske kao najmlađe članice koja je dobila jedno od mjesta potpredsjednika Europske komisije. Vrlo je važno da hrvatska javnost, hrvatski građani razumiju težinu Republike Hrvatske nakon samo šest godina i nekoliko mjeseci članstva u Europskoj uniji", rekao je premijer Andrej Plenković.

Predsjednica je na Twitteru poručila da je veseli kako hrvatska predstavnica, a samim time i Hrvatska na temama demografije i demokracije ostaje vidljiva na europskoj sceni.

Uskoro slijede saslušanja svih kandidata pred odborima Europskog parlamenta, a nakon toga suglasnost trebaju dati i zastupnici. Sve završava kada novu Europsku komisiju službeno imenuje Europsko vijeće, a Šuica i ostali na dužnost stupaju 1. studenoga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene