Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljanje na Goljaku

RASPLET KAKAV NITKO NIJE OČEKIVAO Odgovori koje smo dobili podsjetili su nas gdje živimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri tjedna nakon objave naše priče o zlostavljanju u bolnici Goljak, zanimalo nas je do kuda se stiglo.

Rasplet priče o zlostavljanju djece s posebnim potrebama u bolnici na Goljaku je takav da vam se jednostavno smuči život!

Pročitajte i ovo Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla" Ilustracija uhićen "prorok" Farma užasa: Policija spasila 251 zlostavljano dijete, otkriveni su i grobovi 16 beba

U dokumentu koji smo dobili iz bolnice od insajderice se zaposlenici žale na sestru koja kako tvrde: fizički i psihički zlostavlja djecu:

U zapisniku stoji: u prvom incidentu o djetetu koje je skinulo pelenu i uprljalo plahtu na što je sestra burno reagirala i išamarala dijete po tijelu i glavi. Drugi incident - dijete koje je imalo ranicu na ruci, ali kako ne priča pokazalo je da mu je to napravila sestra. Treći incident govori o djetetu koje je jako plakalo po noći na što se sestra nije obazirala, a njemu je rukica zaglavila između krevetića i zida te natekla. Sestra nije dozvolila da se to prijavi dežurnom liječniku.

Podsjetimo, govorimo o djeci s posebnim potrebama i to na odjelu bez roditeljske skrbi. Dakle, prepuštenima na milost i nemilost djelatnika bolnice. Nakon što smo objavili dokaze, sve nadležne institucije su se bacile na posao, ali odgovori koje smo dobili, još jednom su nas podsjetili gdje živimo!

Do kuda je sve stiglo?

Tri tjedna nakon objave naše priče, zanimalo nas je do kuda se stiglo.

Iz bolnice na Goljaku i dalje, kažu, ne mogu ništa komentirati jer je istraga u tijeku. No iz Policijske uprave zagrebačke saznajemo da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da nema elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, a oni su predmet proslijedili na daljnje postupanje DORH-u.

Vijest koja je Dijanu, malo je reći, šokirala. Zna kaže što je vidjela i to se nikada neće promijeniti.

'To je bilo nasilje nad djecom i nisam ništa preuveličala. Ne može se tako ponašati, to nisu bile ni vježbe, ona je jednostavno njih postavljala za ručak i ne može mi nitko reći ona se malo grublje ponašala prema njima. Ona je njih udarala', priča Dijana.

Istupila je jer je vjerovala da je to jedino ispravno, da mora. I sama ima dijete i takvo ponašanje je kaže nedopustivo. Vjerovala je u sustav.

'Ispada da je bolje da se okrene glava i šuti nego da se nešto prijavljuje. Ja sam totalno razočarana nikad se ništa neće promijeniti. Ta djeca si ne mogu pomoć. Ona ne znaju reći što se događa. Pogotovo ako je to svaki dan. Ja sam se nadala da je to bilo samo taj jedan put. Da sam slučajno vidjela pa da će je opomenut, ona će se primirit, sve će biti ok, ali…', priča Dijana kroz suze.

Upit smo poslali i nadležnoj Hrvatskoj komori medicinskih sestara. Rečeno nam je tek kratko da je njihov nadzor u Goljaku još u tijeku.

'Oni šalju poruku da nema smisla ništa prijavljivat, nikakve nepravilnosti, da sve prolazi bez ikakve odgovornosti i da su nedodirljivi, da mogu radit što god hoće. Da su na takvoj poziciji da im nitko ništa ne može', kaže Dijana.

Kako je moguće da već godinama postoji problem, da se već nekoliko puta s ozbiljnim optužbama prijavljuje jedna te ista sestra? Da osoblje unutar same bolnice upućuje na njezino problematično ponašanje i da o svemu postoje pisani dokazi, a da nema konkretnih sankcija? Hoće li se još jednom ozbiljne optužbe tek tako rasplinuti kao i 2013.? Hoće li i ovaj put jedini problem biti onaj u komunikaciji. Na redu je DORH.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene