Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ponuđena jamčevina

Raspisana tjeralica za Protegom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kasno sinoć hrvatski odjel Interpola raspisao je međunarodnu tjeralicu za Josipom Protegom, bivšim šefom Hrvatske poštanske banke.

Šestorici uhićenih u antikorupcijskoj akciji 'Bankomat' određen je jednomjesečni istražni pritvor. Zanimljivo je kako nitko od branitelja osumnjičenih nije ponudio jamčevinu za obranu sa slobode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska 'politička' banka Državna banka u debelom minusu, privatne zgrću profit Slika nije dostupna Nemoguća naplata Nastavak akcije 'Bankomat': 41 milijun kuna 'teški' zajmovi

Svi osumnjičeni u istražnom zatvoru ostaju zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti usklađivanja obrana s prvoosumnjičenim Protegom koji je još uvijek na slobodi. Njemu je određen istražni zatvor i zbog opasnosti od bijega. Unatoč najavama da će se uskoro vratiti u zemlju policija i sud očito imaju drugačije informacije. Protegi je istražni zatvor određen i zbog opasnosti od bijega.

Načelnik Ureda Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec rekao je kako je činjenica da je raspisana međunarodna tjeralica što govori da nije bilo za očekivati da će se ta osoba u nekom razumnom roku sama doći i javiti se hrvatskoj policiji ili pravosuđu. Policija navodno ima informaciju gdje se Protega nalazi. On  se navodno nalazi u Austriji, pa međunarodna tjeralica obvezuje i austrijsku policiju. 'Ukoliko bilo koja zemlja članica Interpola zatekne takvu osobu uslijedit će uhićenje i predaja nadležnom sudu' rekao je Krunoslav Borovec.

Nakon privođenja osumnjičeni se izjašnjava o navodima tjeralice, a Hrvatska upućuje zahtjev za izručenje. Ako se usprotivi izručenju, sudac ima tri mogućnosti. Odrediti pritvor, oduzeti putovnicu ili dopustiti plaćanje jamčevine kao u slučaju Zagorec. Ako se osumnjičeni ne protivi, izručenje ide po tzv. skraćenom postupku koji traje dva ili tri dana. Protrega sve ovo može izbjeći da se sam preda policiji.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene