Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUZS preuzeo nadzor

Ostojić: 'Nije se pridržavalo županijskog plana zaštite i spašavanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Na ovim područjima opasnost ne prestaje. Kada prestanu poplave tek tada će nastupiti veliki poslovi', poručio je Ostojić.

Nadzor nad situacijom u ugroženim i poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske županije od večeras je preuzeo Operativno-komunikacijski centar Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), jer županijski Stožer za zaštitu i spašavanje nije više mogao kontrolirati situaciju na stradalim područjima u županjskoj Posavini.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Vojska nakon natezanja Pao je dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora: Zna se tko će biti novi šef vojske

Rečeno je to na konfereniji za novinare OKC-a DUZS, na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao kako se u slučaju plavljenja Save u županjskoj Posavini nije pridržavalo županijskog plana zaštite i spašavanja, koji točno predviđa postupke u raznim katastrofama i evakuacijama.

VIDEO "Čovjek je vikao - Bježite, bježite, voda je probila nasip na drugoj strani!"

No, naglasio je, na terenu se i dalje ne može bez lokalnih ljudi, te je nužno preuzeti sve ono što je županijski stožer dobro napravio. 'Ni sada, a ni ubuduće se ne može bez lokalnih čelnika, načelnika općina i čelnih ljudi županije', ustvrdio je Ostojić.

Istaknuo je kako se bez posebnih odobrenja policije i vojske neće moći ulaziti u ugrožena područja te najavio da će već sutra i novinari koji prate situaciju u županjskoj Posavini dobiti posebne propusnice. Najavio je nastavak izvlačenja žive i uginule stoke s poplavljenih područja, iz kojih je samo danas odvezeno oko 6.000 kilograma uginule stoke.

Kao prioritete rada Državnog stožera Ostojić je najavio uspostavu kvalitetne komunikacije između svih dijelova sustava, uz koordinaciju s lokalnim i županijskim stožerom, evidenciju svih volontera, kao i uspostavu volonterskog centra. Izvijestio je i kako je u đakovačkoj vojarni uspostavljen drugi logistički centar u suradnji s MORH-om, dok će svoj dio stožera u Županji osnovati i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić.

'Na ovim područjima opasnost ne prestaje. Kada prestanu poplave tek tada će nastupiti veliki poslovi', poručio je Ostojić.

PRVI PUT U VIŠE OD 20 GODINA Ministar zdravlja morao donijeti ovakvu odluku!

Upitan zašto država nije ranije reagirala ako se vidjelo da županijski stožer nije dovoljno učinkovit u županjskoj Posavini, kazao je kako se morao poštivati zakon, "a i uvjeravanja od županijskog stožera bila su da oni mogu kontrolirati situaciju".

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić najavio je sanaciju pukotine na nasipu kod Rajevog Sela, rekavši kako bi nadležne službe za desetak dana mogle početi raditi na sanaciji terena na nekim područjima s kojih se voda povuče.

U OKC-U DUZS u Županji uključeni su vojska, policija, Hrvatska gorska služba spašavanja, Civilna zaštita, vatrogasci, Crveni križ te ostale službe koje se nalaze smještene u niz šatora postavljenih u krugu Sladorane.

Prema podacima dostavljenim novinarima, do sada je s ugroženih područja u županjskoj Posavini evakuirano oko 11.000 osoba od kojih je 2000 organizirano zbrinuto, dok je ostale zbrinula rodbina i prijatelji. Na ugroženim područjima nalazi se više od 800 vojnika, 300 vatrogasaca, 740 pripadnika Crvenog križa i 50 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

Procjenjuje se kako je u izravnim aktivnostima zaštite i spašavanja u županjskoj Posavini angažirano oko 4000 pripadnika i veći broj dragovoljaca.

VIDEO Pogledajte kako je počela KATASTROFA...

Evakuirani su mještani Gunje, Strošinaca, Račinovaca i Rajevog Sela, dok su djelomično evakuirani mještani Posavskih Podgajaca u kojem se rade obrambeni nasipi.

Na obrani naselja od vode radi se i u Soljanima, Štitatru, Drenovcima, Vrbanji u kojoj se rade nasipi prema Posavskim Podgajcima, Đurićima u koje je djelomično prodrla voda i Bošnjacima u kojima je najkritičnije u naselju Topola gdje se ojačavaju nasipi.

Predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić u izjavi Hini je odbacio prigovore da županijski stožer nije postupao po planu zaštite i spašavanja.

'Država se ovdje trebala uključiti i ranije i dobro je da se uključila. Sada ćemo djelovati na tri razine, a naš županijski stožer nastavlja s djelovanjem', kazao je Galić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene