Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Ranko Ostojić: SDP nikada nije 'pojeo' svoje koalicijske partnere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP povratak na vlast želi s istim partnerima koji su činili koaliciju Hrvatska raste, a među njima je bio i HNS. Nadaju se da će pridobiti i HSS pa bi se nazvali Narodna koalicija.

O strategiji pred izbore s potpredsjednikom SDP-a Rankom Ostojićem razgovara Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastavljanje nove vlade SDP-ovac čestitao pa poručio: 'Treba biti iskren...' Slika nije dostupna Rekao 'svoj dio istine' 'PUN MI VAS JE KUFER' Ostojić odaslao jasnu poruku onima koji dovode u pitanje integritet generala Krstičevića

 

HNS kaže da može samostalno, ali i s SDP-om. Što mislite, što će na kraju odlučiti?

SDP uvijek kad je ulazio u koaliciju, ulazio je sa svima koji su naši partneri. Nitko u političkoj utakmici koja se događala nije doživio da ga je SDP pojeo. Naravno da svatko može ići samostalno, međutim mi smo snagu pokazali zajedno i nadam se da će tako biti i ubuduće.

Mislite da će na kraju ići s vama?

Vjerujem da hoće.

Zašto je vama kao i HDZ-u toliko važan HSS?

HSS s novim vodstvom i s novim smjerom koji pokazuju centar i situacija koja bi nama omogućila dodatne glasove, posebno onom dijelu Hrvatske u kojima ima značajan utjecaj.

Koje?

Ima izbornih jedinica u kojima HSS vraća nazad svoje birače. Bilo bi nam važno i ne treba to kriti. Pregovori traju između SDP-a i HSS-a.

Kada ćete zaključiti pregovore s HSS-om?

9. srpnja glavni odbor stranke, kod nas je to demokratsko odlučivanje, donosi odluku o predsjedniku i predsjedništvu koji su uvjeti s kim da se ide u koaliciju. Nakon toga idu daljnji razgovori i vjerujem da će se to okončati onog trenutka kad je potrebno predati liste.

Mislite li to završiti do 15. srpnja kad se raspušta Sabor ili tek kad se predaju liste, to je negdje u kolovozu?

Ne, moraju se liste predavati , ovisno o tome kad će predsjednica raspisati izbore. Kampanja će zapravo početi u osmom mjesecu, vremena više nema puno. Dosta brzo se to odvija, razgovori se vode i vjerujem da ukoliko bude s jedne i s druge strane jer SDP uvijek uvažava svoje partnere...

Kad će to biti, hoće li to biti do 15.srpnja?

Pitate me nešto, a nisu još ni raspisani izbori. Kad budemo znali te datume, znači iza 15. srpnja predsjednica mora raspisati izbore, utvrđuju se rokovi za predaju lista, ali intenzivni se razgovori u ovom trenutku vode, a 9. mi imamo glavni odbor koji je značajan da donese takvu odluku.

Mislite li mijenjati kampanju i ljude po listama ili će to više-manje biti isto?

Tu odluku ne bih prejudicirao. U SDP-u smatramo da smo…

Pitam vas to je je Zoran Milanović nedavno u jednom intervjuu rekao da će više-manje, ljudi na listama ostati isti, a nećemo mijenjati ni program.

A što bi ja onda trebao dodavati na to?

Pitam vas, je li se nešto promijenilo?

Radi se o tome da je predsjednik Milanović rekao ono s čim će izaći kao predsjednik jer je to njegovo pravo pred predsjedništvo i glavni odbor. Naravno da je za očekivati od osobe koja drži svoja obećanje na isti način i pristupiti. A i logično je da bude tako, ja sa svoje strane moram reći da stranka koja je osvojila 56 mandata, jednako kao i HDZ na zadnjim izborima, je logično da nema razloga da mijenja tu taktiku. Ovaj eksperiment koji se dogodio, dogodio se jer su utvrdili da su dobili izbore.

Ali se svašta dogodilo ovih šest mjeseci, kako ćete vi sa istim ljudima, gotovo sličnom strategijom ove neodlučne ili razočarane birače pridobiti za sebe?

Gospodine Bago, nije se dogodilo SDP-u, dogodilo se u Vladi koja je pala, u HDZ-u koji je izgubio predsjednika, u situaciji da prvi put u povijesti, imamo dvotrećinsku većinu…

Pričamo o SDP-u…

SDP nema nikakav razlog da nešto mijenja jer je to tim koji nije u ovom trenutku dobio nikakav udarac ili nekvu situaciju koja se dogodila da bi mi trebali biti odgovorni. Uostalom, srušili smo ih. Ta ekipa koja je dokazala da može izaći iz recesije.

Pričamo o vašoj kampanji.

Da može dobiti pobjedničku varijantu, da imamo situaciju da je rastao izvoz, da je situacija da su naši poduzetnici imali daleko veću dobit. Zašto da je mijenjamo?

Pričamo o vašoj strategiji. Zadnja kampanja je vođena zapravo na Zoranu Milanoviću. On je bio lider, sve su karte bile na njemu. Hoće li i sada tako biti?

Situacija ako bude, samo smokvin list, znači situacija da gospodin Plenković bude pokriće za sve ostale koji ostaju isti, naravno da ne može biti posebno ista kampanja na taj način.

Što to znači? Da ćete promijeniti strategiju, da više neće biti sve na Zoranu Milanoviću?

Naravno, ne možete reći ni da je sve bilo onda samo na Zoranu Milanoviću. Naravno da je bio glavni, pozivao je na sučeljavanje, nije se htio nitko odazvati. Sad je situacija bitno drugačija. Ako HDZ bude imao istu ekipu, znači iste ljude koji su napravili ovaj eksperiment, doveli nas u ovu situaciju u kojoj jesmo i radi kojih idemo na nove izbore, naravno da u tom trenutku moramo mi imati drugačiju taktiku, ne možemo…

Što onda to znači, da ćete ići kao tim?

Ne, ne. Mi smo inače tim i to jako dobar tim, ali što se tiče personalizirane kampanje, ovo nisu predsjednički izbori u kojima se sučeljavaju gospodin Plenković i Milanović, to kad budu predsjednički izbori, to se može dogoditi.

Zanimljivo, Zoran Milanović je uvijek volio i želio imati tu personaliziranu kampanju i pozivao je dok je bio u oporbi pa i na vlasti, na sučeljavanje sa čelnikom HDZ-a.

Zoran Milanović je naš predsjednik i vođa i naravno da je izuzetno bitan u kampanji. Ali ne može ova kampanja u situaciji u kojoj ostatak HDZ-a ostaje isti, da nema sučeljavanja i ukazivanja da su to isti ljudi.

Hoće li pristati na sučeljavanje s Andrejom Plenkovićem?

To ćete pitati Zorana Milanovića.

Što Vi mislite?

Uvjeren sam što se tiče SDP-a da smo mi uvijek spremni, bilo tko od nas, na sučeljavanje sa svojim političkim oponentima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene