Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'SDP U OZBILJNOM PROBLEMU'

Ranko Ostojić otkrio u čemu je bio neuspjeh SDP-a na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić predstavlja svoj program pod nazivom "Volimo SDP".

Kandidata za predsjednika SDP-a, Ranka Ostojića, okupljenim članovima je predstavio šef njegove kampanje Peđa Grbin.

Pročitajte i ovo Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Donesena konačna odluka Glavni odbor SDP-a potvrdio liste: Na izbore izlazi i poznata pjevačica, a neki gradonačelnici odbili su pozicije Mišel Jakšić, saborski zastupnik Za Dnevnik Nove TV Mišel Jakšić otkrio tko će biti nositelji lista SDP-a: "Imamo jedan sjajan spoj. Ima nezadovoljnih, ali su u manjini"

"Dogodilo se nešto što početkom godine vjerojatno nitko od nas nije očekivao", rekao je Grbin, govoreći o sad već drugim unutarstranačkim izborima za predsjednika stranke. Prije nego što je za govornicu stigao i sam Ostojić, okupljenima je pušten promotivni video o samom Ostojiću.

"Iskustvo koje sam stekao kao član stranke, 26 godina koje sam ugradio u SDP, učinit ću SDP boljom i jačom strankom", rekao je Ostojić na početku govora.

Istaknuo je važnost unutarstranačkih izbora i poručio da je upravo sad trenutak za stvaranje boljeg SDP-a. Pozvao je sve protukandidate da otvore razne teme, a on je otvorio temu o tome da treba biti jasan o politikama SDP-a.

Rekao je da stranku treba suočiti s tim da unutar nje postoji ozbiljan problem. "SDP je u ozbiljnom problemu", naglasio je i dodao da taj problem mora biti riješen.

"U stranci postoji nedostatak komunikacije, već dugo traje zapostavljanje članova i zapostavlja se ono najvažnije - drugarstvo", poručio je Ostojić. Naglasio je da političke razmirice treba usmjeriti tamo gdje treba - poboljšanju SDP-a. Smatra da je u tom neuspjeh SDP-a na izborima.

Naglasio je da u čitavoj svojoj karijeri u SDP-u, ne postoji trenutak i mjesto u kojem nije razgovarao s članovima stranke i kako je naglasio, ne samo kad je stranka pobjeđivala.

Ostojić je rekao da se njegov program sastoji od četiri točke.

Jedna su promjene izbornog sustava unutar stranke - treba ga više demokratizirati, istaknuo je Ostojić. "Tko bi mogao pomisliti da će princip jedan član jedan glas usvojiti i desnica", rekao je.

Nadalje, SDP treba organizacijske promjene u stranci. Ostojić smatra da svi članovi trebaju razmišljati svojom glavom, a ne da po svoje mišljenje trebaju ići na Iblerov trg ili u lokalnu centralu.

"Nama se više nikad ne smije dogoditi da na listama nemamo dovoljnu kvotu žena. Paritatna demokracija je važan dio demokracije", istaknuo je Ostojić.

Smatra nedopustivim da SDP, koji je takvu politiku i pokrenuo, padne na tom istom ispitu i nema dovoljnu kvotu žena u Saboru.

Isto tako, SDP-u treba novo političko profiliranje stranke. Unutarstranački izbori i promjena organizacije stranke ne znače ništa, ako ne postoji programska politika, kaže Ostojić.

"Ako želite raditi velike stvari, a siguran sam da SDP želi raditi velike stvari, moramo dobiti prijateljsku sugestiju lijeve inteligencije", kaže. Ostojić je poručio i da treba vratiti sve simpatizere stranci.

Politika za koju se ne bori ostaje mrtvo slovo na papiru, a mi ćemo se za našu politiku boriti, poručio je Ostojić.

"Socijaldemokracija nije posao, to se živi svaki dan", poručio je Ostojić.

Osvrnuo se i na kritike upućene stranci izvana, o pretjeranom desničarenju i sličnom.

"Želimo društvo jednakih prilika i pravila za sve. želimo zaposliti mlade, a starima dati poštenu mirovinu", rekao je Ostojić. "Želimo zaštititi slabije, a pokazati zube jačima. Mi se njih ne bojimo", istaknuo je Ostojić.

"Tu sam, ja sam Ranko. Borimo se svi, jer stranka ste svi vi, prekrasni ljudi", rekao je Ostojić.

Nadalje je istaknuo provedbu strategije obrazovanja znanosti i tehnologije kroz kurikularnu reformu, kao bitnu stvar za koju bi se SDP trebao zalagati. "To je naša politika", rekao je Ostojić.

Pokretanje pregovora s Vatikanom oko revizije ugovora, Ostojić je istaknuo kao još jednu važnu političku točku stranke.

Istaknuo je i uvođenje građanskog odogoja u obrazovni sustav kao nužnost. "Moja Hrvatska je sekularna Hrvatska i branit ću je do kraja", poručio je Ostojić.

Naglasio je da bi se SDP trebao zalagati za dosljedno poštivanje slobode govora i prestanak političkih pritisaka na razne skupine te dosljedno provođenje Zakona o sportu, ali ne samo oko stadiona, nego i na stadionu.

Na kraju je citirao Tonyja Blaira oko tri važne točke. "Prva točka - znanje, druga točka - znanje, treća točka - znjanje. Bez toga Hrvatska će biti prepoznata samo kao mala desničarska zemlja", istaknuo je na kraju Ostojić.

Kandidature su službeno najavili i ostali SDP-ovci

Prije Ostojića, kandidaturu za predsjednika stranke službeno su najavili Davor Bernardić i Orsat Miljenić te Vesna Škulić i Gordana Sobol, a nakon Ostojića to je učinila i Karolina Leaković.

Za razliku od svojih muških kolega, SDP-ovke su kandidaturu predale u tišini, bez poziva medijima.

Rok u kojem se Središnjoj izbornoj komisiji moraju najaviti kandidature za predsjedničku i druge stranačke dužnosti istječe u subotu, od kada kandidati imaju 30 dana za prikupljanje potpisa potpore među članstvom, u broju koji ovisi o dužnosti na koju se namjeravaju kandidirati.

Kandidati za predsjednika stranke moraju prikupiti po 1000, za članove Predsjedništva 400, a za članove Glavnog odbora po 50 potpisa članova i članica SDP-a.

Po isteku tog roka, počinje izborna kampanja u kojoj će kandidati za predsjednika moći potrošiti ukupno 300.000 kuna stranačkih i još do 30.000 kuna vlastitog novca ili donacija.

19. studenog izbori za predsjednika SDP-a

Kako je kandidata puno, pojavila se ideja da se organiziraju terenske debate na kojima bi se pred članstvom odjednom mogli predstaviti svi kandidati, no takva odluka službeno nije donesena.

Nakon što je sadašnji predsjednik Zoran Milanović najavio da se više neće kandidirati na tu dužnost, SDP-ovci će izravno 19. studenoga birati novog predsjednika stranke. Ne prikupi li ni jedan od kandidata u prvom krugu natpolovičan broj glasova SDP-ovaca koji se odazovu izborima, o novom predsjedniku odlučivat će se u drugom izbornom krugu tjedan dana kasnije.

Ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke birat će izborna konvencija 3. prosinca, na koju će izaslanike delegirati općinske i gradske organizacije, u broju koji ovisi o broju članova i rezultatu koji je SDP ostvario na parlamentarnim izborima u pojedinoj općini i gradu.

U radu konvencije po dužnosti sudjeluju predsjednici županijskih, gradskih i općinskih organizacija stranke, članovi središnjih stranačkih tijela, župani, gradonačelnici i načelnici općina i zagrebačkih gradskih četvrti te čelnici stranačkih foruma.

Za razliku od izbora za predsjednika stranke, u kojem pravo glasa imaju svi članovi SDP-a, u izboru delegata za konvenciju mogu sudjelovati samo oni koji uredno plaćaju članarinu.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene