Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio ministar Ostojić

NEPOŠTIVANJE PRAVOSUĐA Hrvatska šalje prosvjednu notu Austriji i Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog optužnice hrvatskog pravosuđa prema kojoj ga se tereti da je bivšeg predsjednika Vlade i HDZ-a Ivu Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini, Zsolt Hernadi se nalazi na crvenoj tjeralici Interpola.

Zbog službenog posjeta predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadia Beču gdje je razgovarao s predsjednikom Uprave OMV-a Rainerom Seeleom, Hrvatska će uputiti prosvjednu notu Njemačkoj i Austriji, potvrdio je to ministar unutarnjih polova Ranko Ostojić.

Pročitajte i ovo Njemačka policija Napad u Njemačkoj Političar brutalno pretučen dok je lijepio plakate, mora na operaciju: "Niče sjeme koje su posijali desničarski ekstremisti" Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

"Upućena je nota Hrvatske u kojoj pitamo zbog čega je to moguće. Mora se postupati po uhidbenom nalogu", kazao je novinarima Ranko Ostojić podsjetivši kako je Hrvatska članica Europola i Interpola te zaslužuje jednaki tretman.

"Šta će s time biti ne mogu reći jer to radi policija, državno odvjetnoštvo i međunarodna pravna pomoć", kazao je.

MOL potvrdio Hernadijev put u Beč: 'Bio je i u Njemačkoj'

Zbog optužnice hrvatskog pravosuđa prema kojoj ga se tereti da je bivšeg predsjednika Vlade i HDZ-a Ivu Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini, Zsolt Hernadi se nalazi na crvenoj tjeralici Interpola.

'Možemo potvrditi da je održan poslovni sastanak danas u Beču između g. Hernadija i g. Seelea. Ne komentiramo pravna pitanja, ali Zsolt Hernadi bio je legalno u Austriji i posjećivao Njemačku zadnjih nekoliko mjeseci, a također u Berlinu razgovarao o pitanjima energetske sigurnosti u regiji', javio je u srijedu navečer glasnogovornik MOL-a Tamas Berzi.

 

Hernadijev put u Beč interesantan je zbog činjenice da je on na crvenoj Interpolovoj tjeralici, zbog optužnice hrvatskog pravosuđa koje ga tereti da je bivšeg predsjednika Vlade i HDZ-a Ivu Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Crvena tjeralica reaktivirana je u veljači ove godine, a prvi put je raspisana u listopadu 2013. nakon što je Hernadija hrvatsko pravosuđe tražilo zbog sumnje u podmićivanje.

Prema tjeralici, policija bilo koje države - članice Interpola u kojoj se Hernadi zatekne, trebala bi ga zadržati do eventualnog hrvatskog zahtjeva za izručenjem.

Presudu Sanaderu u slučaju Ina-MOL, Ustavni sud je ukinuo i vratio na ponovno suđenje pa postoji mogućnost da se u ponovljenom postupku spoje suđenja Henadiju i Sanaderu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene