Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatraženo očitovanje obavještajnih agencija

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: "Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski je odbor zatražio izvješće naših tajnih službi oko prisluškivanja hrvatskih dužnosnika iz susjedne BiH, a iz susjedne Bosne i Hercegovine, stižu izjave kako oni štite svoje interese.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

Pročitajte i ovo Ranko Ostojić nije baš zadovoljan Znakovita poruka utjecajnog SDP-ovca: "Vidiš li prijatelju ona tri čobana?" Ilustracija tvrdi šef diplomacije BiH Sigurnosna služba prisluškivala na stotine osoba: "Mogli su lažirati kartice, preuzeti naše pozive i poruke"

"Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obajvještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske. To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi. Naime, nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast", kazao je Ranko Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

"Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija", smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

"Jedna poruka, kad se javno iznosi, da naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom", kaže Tuđman.

Hrvatska predsjednica o svemu nije htjela. Na naš upit, u njezinu uredu nisu nam odgovorili.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

Mektić je rekao da su OSA i druge sigurnosne agencije dužne štititi i ekonomske interese BiH te je štititi od nelojalnih i nekorektnih napada koji bi mogli utjecati ili ugroziti ekonomske temelje BiH i nanijeti joj ekonomsku štetu. Dodao je da to rade i druge europske i svjetske zemlje te da službe u BiH štite interese građana od "nečijih profiterskih namjera".

Optužbe za prisluškivanje izrekli su još u srpnju Dragan Čović i Milorad Dodik, a nekoliko dana kasnije oglasio se u srpskom Blicu i Božidar Spasić, nekadašnji visoki dužnosnik Službe državne sigurnosti SFRJ, koji je ustvrdio da BiH službe prisluškuju za turske interese. Rekao je tada da srpske sigurnosne službe imaju saznanja da OSA prisluškuje oko 300 političara i dužnosnika u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Oprema za prisluškivanje nabavljena je u Turskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene