Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivni trendovi

Hrvatska dosegnula najmanji broj nezaposlenih u posljednje tri godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezaposlenih je u Hrvatskoj 310.936. Najmanji je to broj u tri godine. Brojne mjere za zapošljavanje osigurale su posao posebno mladima, no postoji i jedan 'ali'.

Raniji Uskrsni blagdani pokrenuli su i ranije zapošljavanje sezonskih radnika, a njih se tražilo dvostruko više nego prošle godine. I to najviše u Istri.

Sezonaca je zaposleno više za 4274 što je povećanje od 42,5 posto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine. Stalnih je sezonaca kojima staž ide cijelu godinu oko tisuću.

'Nadam se da ćemo doći do brojke od 3000 i sasvim sigurno je da će se to kroz vrijeme mijenjati, ali sigurno je da je mjera pogođena', kaže Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.
Pomaknule su se stvari i sa zapošljavanjem mladih.

'Brojka odlazaka u inozemstvo 'raste kao kvasac' jer je Hrvatska u izbornoj godini'

Pročitajte i ovo Kruzer u Splitu Počela sezona U Splitu sve vrvi gostima: "Hoteli i privatni iznajmljivači vrlo su zadovoljni brojkama" Slika nije dostupna Pomogla turistička sezona Nezaposlenih 308.869, oko 21 tisuću manje nego u ožujku

'Mladi se zapošljavaju više nego u prošloj godini, i to gotovo 13,5 posto više. Broj nezaposlenih mladih smanjen je u odnosu na prošlu godinu za 22 posto', pojašnjava Kristina Fleischer iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Među mladima je najpopularnija mjera takozvanog volontiranja. Trenutačno ju koristi 15.370 osoba, zapošljavanje i usavršavanje koristi njih 3.678, javne radove 1037, a mjere za samozapošljavanje 693 osobe.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene