Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostojić gost Dnevnika

Problema sve više, od ministra rješenja NIGDJE!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Dobili ste tri mjeseca, što kanite napraviti da se sve ovo riješi?

Dobili smo još dvije godine do kraja mandata.

Dobili ste tri mjeseca.


To je uobičajena taktika ovog Sindikata. Išli smo se dva puta miriti pa su pregovarali da su štrajkali pa su rekli da će kovertirat otkaze, ali vidim da je čelništvo Sindikata tu. Oni ne idu vani, a ne idu i naši mladi liječnici. Doduše, njih 260 je apliciralo, ali zasada je otišlo nekih 30-ak liječnika.

Kritiziraju vaš Masterplan i reforme, kada ćete ga početi provoditi?


Provodit ćemo ga koncem veljače, ali bih volio da se zainteresiraju. Primjerice, prekjučer i jučer sam primio čelništvo Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora. Oni su se najavili , zamolili za razgovor pa apeliram, ako Sindikat to zanima, znate kako se napiše – napišete službeni dopis s pitanjima. Ja ću ih primiti već u ponedjeljak ako ih masterplan zanima.

Zar nije trebalo biti javne rasprave?


Da, javna rasprava ide početkom veljače, ali ja bih volio, kao i Zbor i Komora da pokažu da su zainteresirani, ali očito nisu.

Štrajk liječnika u mirovanju tri mjeseca


Porez na debljinu ne ulazi u vaš Masterplan?


Naravno da ne, osobito ne na takav diskriminatorni način. Ja sam prošle godine spustio rolete u trgovačkim centrima da ne razvijemo ovisnost naših mladih o pušenju. Moja životna filozofija je edukacija, evolucija, a ne ovakva revolucija.

Vjerujete li Vi u svoj Masterplan? U razgovoru za stručni liječnički list krajem prosinca sami ste ga ocijenili s -4, niste zadovoljni outsourcingom - dali ste mu dvojku, a ljudskim resursima ste dali jedinicu - nije li to malo čudno? Platili smo skupo inozemne konzultante, može li taj plan uopće uspjeti ako Vi čvrsto ne vjerujete u njega?

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Boris Ujević, HLK - 5 Nezadovoljstvo sustavom Očekuju li nas štrajkovi i prosvjedi liječnika? "Odlučit ćemo do kraja ovog tjedna"

To je rečeno početkom prosinca, a u međuvremenu, kad su oni dobili od mene takvu ocjenu, rade intenzivno mjesec i pol dana. Uvjeren sam i znam da Francuzi nisu ni za Božić ni za Novu godinu blagovali.

Je li sad petica?

Ne, +4, a želim barem -5.

Obećavali ste smanjiti liste čekanja pa ste se pravdali da su drugi krivi, obećavali ste smanjiti dugove pa ste optuživali HDZ da su Vam ostavili prikrivene dugove, sad ti dugovi, nakon što Vam je Linić, točnije hrvatski građani, sanirali financijsku rupu u resoru s 3, 3 milijarde kuna – dugovi, a i liste opet rastu i to puno brže nego prijašnjih godina.

U pravu ste, liste čekanja su narasle četiri puta zahvaljujući štrajku liječnika koji su očito zaboravili da smo mi tu prvenstveno radi naših građana.

Porasli su i troškovi koji su možda trebali biti manji s obzirom da je smanjen opseg usluga za vrijeme štrajka.

Tako je, i smanjenih limita. Što se tiče sanacijskih upravitelja, oni su prošle godine uštedjeli negdje oko 400 milijuna kuna ili, da pojednostavim, plastično kažem da su prihodi kod bolničkih limita ostali kao 2011., danas 18. siječnja sve bi bolnice bile u plusu. Nažalost, ovo je šesta godina da smo u recesiji i to danas osjećamo.

Kako ćete onda uspjeti skratiti ovakve liste čekanja u ova tri mjeseca?

Ne, mi ćemo to smanjivati duže vremena. Dakle, Sindikat je cijelo vrijeme govorio pa i vama u kameru – 90 posto liječnika štrajka, štrajka dva mjeseca – to će potrajati nekoliko mjeseci. Liste čekanja su se povećale četiri puta, ali se slažem da su i do tada u nekim segmentima bile duge.

Vi tvrdite da će se primjenom Master plana u tri godine uštedjeti 400 milijuna kuna, a trenutačno Vam se na mjesečnoj razini gomila dug u visini 150 milijuna kuna - kako tu može biti pozitivne računice?

Dakle, to će biti kombinacija. Godišnje će se uštedjeti 400 milijuna kuna, što znači u tri godine 1,2 milijarde kuna. Daljnjim planom objedinjene javne nabave uštedjeli smo već sada 500 milijuna kuna i, znate i sami da idemo na snižavanje cijena lijekova.

Od srpnja je ispisnicu zatražilo oko 260 liječnika. Odranije ih u sustavu fali nekoliko stotina, zapošljavanje je zabranjeno - kako Vi mislite riješiti taj problem?

Nikad više specijalizacija mladim liječnicima nije dato kao prošle godine.

Ali je manje ljudi u sustavu?

Da, slažem se. Prošle godine su iz sustava izašla 752 djelatnika, ali ne liječnika.

Rješenje?

Rješenje je veći broj specijalizacija, povećavanje upisne kvote. Naglasit ću, tih 260 koji su aplicirali po našim podacima, nekih 35 je izašlo van Hrvatske.

A zapošljavanje?


Nema zabrane zapošljavanja za liječnike. Ovo je apel – šaljite djecu na zdravstvene fakultete.

Ova priča s participacijama i dopunskim Vam nije baš pomogla u vjerodostojnosti - jedno kažete jedan dan, drugo iduće jutro. Što pacijenti mogu očekivati?

Participacija je nešto o čemu moramo intenzivno razmišljati.

Ide li gore ili ne ide?

Da, vjerojatno će otići gore. Postoje četiri scenarija – najoptimalniji i najlošiji scenarij, to će zajedno biti prezentirano s masterplanom bolnica.

Inače, u ponedjeljak kreće kampanja milijunska HZZO-a za privlačenje novog broja korisnika dopunskog - a Vi ste taman najavili da će poskupjeti dopunsko osiguranje, što su oni demantirali...

Točno je, to je pitanje police, ali pitanje je ono što je participacija u bolničkom sustavu. Da jednostavno obrazložim – ako nemate dopunsko osiguranje, a bili ste u bolnici, morate platiti 2.000 kuna do prošle godine, a do pretprošle godine 3.000 kune, na to sam mislio.

Zbog čega je došlo do tog nesuglasja?


Nije nesuglasje.

Mislite li Vi za sebe da ste vjerodostojni?

Da, apsolutno da.

Do kraja siječnja sanacijski upravitelji moraju dati plan reorganizacije bolnica, što će biti s onima koji to ne naprave?

Tko ne izvrši zadatak, zamolit ćemo ga da odstupi. Kao što bi i vi napravili da vam novinar ne isporuči ono što ste naručili za današnji Dnevnik.

Jeste li Vi kao ministar smjeli dopustiti da Imunološki ne bude dio resora zdravlja, jeste li suodgovorni za sve što se s tom tvrtkom dogodilo?

Svi smo mi suodgovorni, nisam kriv. Imunološki zavod je na Zagrebačkoj burzi.

Rekli ste da ćete zbrinuti te ljude?

Tako je, ako Visoki trgovački sud kaže da ide stečaj, zbrinut ćemo te ljude jer to su sjajni ljudi.

Kako ćete ih zbrinuti ako nisu u vašem sustavu?

Naravno da će ljudi, ako idu u stečaj, biti na burzi od 8. veljače pa će se javiti na natječaj.

Dakle, opet su prepušteni sami sebi i natječaju?

Nisu, jako brinemo. Imali smo sastanak u Vladi prije dva dana, a imat ćemo još jedan u ponedjeljak. Ministar Vrdoljak je sazvao sastanak na kojem ću i ja biti.

Jeste li ijednom otkako Vam se problemi i kaos samo povećavaju razmišljali o ostavci?

Ne. Zašto? Treba se raditi svoj posao. Radimo ga što je moguće bolje, ponekad griješimo, ali svi griješe. Za sada situacija ide dobro. Naravno da je mogla biti značajno bolja da nije bilo tog nesretnog štrajka od točno 60 dana.

Vi ste krivi za to...

Svi smo krivi.

Najlakše je reći da smo svi krivi, ali vi ste ministar...

Da, kriv sam jer sam s njima pregovarao, jer sam ih cijelo ljeto molio da sjednemo za stol. Oni su htjeli pa su kazali da neće raditi dulje od 48 sati pa su išli u štraj,  pa sam pregovarao. Kriv sam jer sam ih zvao da potpišu Kolektivni ugovor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene