Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva od četiri

Radnicima Imunološkog danas sjedaju prve zaostale plaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva od četiri zaostale plaće do kraja dana trebala bi sjesti na račune zaposlenika Imunološkog zavoda.

Radnicima Imunološkog zavoda danas bi na račune trebala 'sjesti' prva od četiri zaostale plaće, a očekuje se da bi do kraja tjedna dobili i ostale zaostale plaće, izvjestio je u ponedjeljak predsjednik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, najavljujući kako će na jednoj od sljedećih sjednica Vlade biti donesena odluka o raspisivanju natječaja za obvezujuće ponude za Imunološki.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Slika nije dostupna Bez rješenja mjesecima Za radnike nema plaća, ali ima pozajmice! Uprava im posudila 500 kuna s kamatama

"Sredstva za plaću su skinuta s računa Imunološkog zavoda i u tijeku je tranaskcija na privatne račune, a očekujemo da bi do kraja tjedna išle i sljedeće plaće koje su bile u obvezi", rekao je Pejnović na konferenciji za novinare.

Plaće su isplaćene iz prodaje robe Imunološkog, kaže Pejnović, dodajući kako bi samo posuditi novac Imunološkom značilo da ta tvrtka "neće umrijeti danas nego prekosutra".

Po njegovim riječima, robe iz zaliha Imunološkog su povukli KBC Zagreb i Rijeci te bolnice Merkur i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a očekuje da to učine i ostale bolnice.

Sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec je potvrdila da su sredstva za plaće skinuta s računa Imunološkog, ali i kako ne vjeruje dok na vlastitom računu ne vidi uplatu.

Radnici Imunološkog i dalje bez plaće

Radnici Imunološkog zavoda su zbog neisplate plaća za utorak, 9. prosinca, najavili prosvjed ispred direkcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u Margaretskoj ulici, a Jagarinec kaže da od tog prosvjeda ne odustaju.

Ravnatelj Imunološkog zavoda Mario Meštrović objasnio je kako je uplaćena plaća za kolovoz te porezi, doprinosi i prirezi za kolovoz, rujan i listopad.

Sa sredstvima koja sada imamo i koja će dolaziti isplatit ćemo sve plaće, kazao je Meštrović.

Na pitanje što je s kreditom HPB-a, Meštrović je rekao da je to opcija na kojoj se radi i moguće je da će već ovoga tjedna dobiti pozitivan odgovor.

Nije želio govoriti o detaljima tog kredita, ali rekao je kako će im sredstva trebati za realizaciju novih poslova.

Na pitanje kada se može očekivati povrat izgubljenih dozvola i početak proizvodnje, Meštrović je rekao da je jedan dio novca preusmjeren u adaptaciju prostora za preradu krvne plazme. Do kraja godine ići će se sa zahtjevom prema Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), a Meštrović očekuje da će inspekcija biti u siječnju i nada se dobrom ishodu.

Pejnović očekuje kako bi danas mogao imati gotovu procjenu vrijednosti Imunološkog zavoda te ističe da bi na jednoj od sljedeći sjednica Vlade trebala biti donesena odluka o raspisivanju natječaja za obvezujuće ponude za Imunološki.

U prvom krugu interes za Imunološki zavod iskazalo je osam ponuđača, a Pejnović kaže da ni jedan od njih nije izvjestio da odustaje.

Mi ćemo vjerovatno na sljedećoj sjednici Vlade donijeti odluku o drugom krugu, odnosno obvezujućim ponudama i odmah će moći započeti postupak dubinskog snimanja, rekao je.

Pejnović je potvrdio i kako je jedna od opcija da država, tj. Ministrstvo zdravlja zadrži kontrolni paket, odnosno 25 posto plus jednu dionicu Imunološkog.

U prvom krugu ta opcija nije bila predviđene, već prodaja svega. Sada će se najvjerojatnije morati mijenjati taj dio za drugi krug i to je složena pravna operacija u kojoj treba paziti da ne dođe do poništenja natječaja koji je ranije započet. Ako bi eventualno došlo do poništenja natječaja, moramo biti spremni da se ponovljeni natječaj odvija u najbržem mogućem roku, objašnjava Pejnović.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda raspisan je u svibnju i prodavao se državni udjel od 73,41 posto dionica Imunološkog zavoda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene