Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radin: Mesić je trebao biti uravnoteženiji glede fojbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Talijanske unije i zastupnik talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskom saboru Furio Radin izjavio je danas na konferenciji za novinare u Puli da je "predsjednik Mesić morao biti uravnoteženiji govoreći o temama iz prošlosti, koje su vrlo osjetljive".

Komentirajući stajališta predsjednika Stjepana Mesića o fojbama u intervjuu talijanskoj državnoj televiziji, koji je u petak prenio tršćanski dnevnik "Il Piccolo", Radin je rekao kako toj temi treba pristupati ozbiljnije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napolitano: I dalje stojim iza toga da su fojbe posljedica etničkog čišćenja Slika nije dostupna Furio Radin neće podržati HDZ-ovu vladu

Radin i Unija drže kako jedan zločin ne opravdava drugi te da je zbog osjetljivosti toga pitanja nedopustivo rabiti pojam "osvete". Kako je rekao, mnogi su u Istri osjetili fašistički zločin te upravo zato, smatra, o tome treba raspravljati ozbiljno, a ne površno. Pri tome treba angažirati i civilno društvo, ustvrdio je.

"Političari se najmanje moraju angažirati s tim u vezi pa je stoga naš cilj prevladati to razdoblje i u konačnici ga depolitizirati", rekao je Radin, dodavši da svatko mora priznati svoje pogrješke, a ne isticati tuđe.

Zbog čega se u Hrvatskoj, kad se govori o Bleiburgu i Jazovki, rabi jezik kojim se izražava žaljenje zbog stradanja nevinih ljudi, a kad je posrijedi Istra i njezine fojbe, onda je to tabu tema, pita se Radin. Ako je tomu razlog što su u fojbama bez suđenja završavali Talijani, onda to vrijeđa nas koji smo ostali", poručio je Radin.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul primijetio je kako se o fojbama uvijek počne govoriti uoči izbora, iako, smatra, "politiziranje tog osjetljivog pitanja nikomu ne ide u prilog".

Tremul je osudio i najnovijie divljaštvo što se dogodilo u Šišanu blizu Pule prije dva tjedna, kad je skupina vandala pokušala noću nasilno ući u Zajednicu Talijana. Pokušaj nije uspio pa su osim štete vandali za sobom ostavili uvrjedljive natpise na račun talijanske manjine.

Radin šišanski slučaj promatra kao dio vandalizma u Splitu, Zadru i Poreču gdje su nedavno uništene zastave i oznake talijanskih zajednica. Izrazio je žaljenje što ni u jednom slučaju krivac nije pronađen i kažnjen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene