Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bacili su bumerang'

Radimir Čačić: Ostanak Vlade još godinu dana nema smisla; alternativa nije spremna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši HNS-ovac i kandidat za predsjednika Narodne stranke - reformista Radimir Čačić ustvrdio je danas da ostanak sadašnje Vlade još godinu dana nema smisla, ali i da njezina alternativa nije spremna.

'Nema smisla, ali u ovom trenutku nema niti alternative. Ovog trenutka alternativa nije spremna', izjavio je Radimir Čačić u emisiji Hrvatskog radija 'Intervju tjedna' upitan treba li sadašnja koalicijska Vlada ostati još godinu dana, i ima li to smisla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čačić: Građani plaćaju Vladinu nesposobnost da napravi rezove Slika nije dostupna Poruka iz Osijeka Čačić: Krajnje je vrijeme da se valorizira rad svakog pojedinca

Vezano za prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama izbornog sustava, građanske inicijative 'U ime obitelji', koja se zalaže za uvođenje preferencijalnog glasovanja, Čačić podupire preferencijalno glasovanje, ali je protiv snižavanja izbornog prava s pet na tri posto, a protiv je i da se zabrani predizborno koaliranje.

Komentirajući preferencijalno glasovanje Čačić je naglasio kako je činjenica da je 78 posto građana na izborima za Europski parlament iskoristilo mogućnost preferencijalnog glasovanja i poslalo poruku da to žele.

Podsjetio je kako je isti prijedlog u saborsku proceduru uputila i 'reformistica' Natalija Martinčević, ali je taj prijedlog stavljen na zadnje mjesto saborskog dnevnog reda.

Čačić tvrdi da 'ni SDP ni HDZ ne žele razbiti monopole utjecaja političkih vodstava', jer su se, kako kaže, 'već malo opekli u slučajevima Ruže Tomašić i Marijane Petir u HDZ-u i Tonina Picule u SDP-u'.

No, Čačić smtara da bi uvođenje izbornog praga od tri posto i zabrana predizbornih koaliranja moglo dovesti do neodgovornih vlada koje neće moći ništa odgovorno učiniti, osim demagogije i podilaženja biračima.

Istaknuo je kako nije slučajno što 15 zemalja u Europskoj uniji, koje imaju preferencijalno glasovanje imaju i prag od deset posto za njega.

'Ovo što Željka Markić nudi, a referendum će vjerojatno i proći, omogućiti će joj to SDP i HDZ. Bacili su bumerang i sad samo čekaju da ih udari', smatra Čačić.

Čačić: Vlada više nema većinu, možemo je rušiti u svakom trenutku

Komentirao je i nedavni izlazak iz HDZ-a saborske zastupnice i bivše ministrice financija Martine Dalić, rekavši da se bazično slaže sa svim za što se zalagala. Jer, kaže Čaćić, treba se smanjiti teret javnog sektora, posebno javnih tvrtki i broja ljudi, pokrenuti gospodarstvo stavljanjem u pogon postojećih resursa, realizirati projekte u energetici i slično.

'Sada je u javnim tvrtkama ima oko 30 posto ljudi previše, a 15 posto premalo jer kada se treba nešto napraviti onda se nema s kime', rekao je založivši se za uvođenje mjerljivih kriterija i za zaposlene u javnoj upravi.

Govoreći o sutrašnjem osnivačkom saboru Narodne stranke - reformista, Čačić je rekao da sada imaju oko 4.000 članova, a na osnivačkom saboru nazočiti će više od tisuću ljudi.

Čačić je kazao da je nova stranka već sada 'parlamentarna' jer u Hrvatskom saboru imaju dvoje bivših HNS-ovaca zastupnika, Nataliju Martinčević i Petra Baranovića, a to će biti i u idućem mandatu. Vjeruje da će i sam ponovo biti izabranu u 3. izbornoj jedinici u kojoj je već pet puta biran.

'Najvažnije je da smo činjenicom da je danas svakom jasno da smo parlamentarna stranka danas i sutra - neucjenjivi', kazao je.

Dodao je i da, ako budu dio buduće vladine koalicije, žele realizirati njima bitne reforme i projekte.

Čačić smatra da sada Hrvatska ima lošije vlade od onih koje zaslužuje, jer se u politici ne koriste znanja i pamet cijeline društva već se sve svodi na uske stranačke krugove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene