Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neorganiziranost na jugu

Radi se milijunski sustav navodnjavanja na Neretvi, ali za koga kad brojni poljoprivrednici iseljavaju?

Brojni poljoprivrednici iseljavaju iz doline Neretve (Dnevnik.hr)
Brojni poljoprivrednici iseljavaju iz doline Neretve (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Brojni poljoprivrednici iseljavaju iz doline Neretve (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Opuzenu je potpisan ugovor o izgradnji sustava navodnjavanja Glog, na ušću Neretve.

Projekt o izgradnji sustava navodnjavanja Glog, na ušću Neretve je sufinanciran iz fondova Europske unije s 85 posto sredstava, a 15 posto će se izdvojiti iz državnog proračuna. Vrijednost projekta je gotovo 20 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Predstavljena nova Vlada u Saboru "Ista lica na vlasti" Je li HDZ pojeo Domovinski pokret? "DP u program Vlade nije uspio ubaciti niti jedan zarez" Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Početak vikenda sunčan, a od nedjelje ponovno promjenjivo vrijeme. Detalje donosi meteorolog Darijo Brzoja.

Ovo je tek prva faza navodnjavanja doline Neretve. U Opuzenu je potpisivanju ugovora nazočio ministar Zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić.

''Ovakvi projekti povećanja navodnjavanja površina u RH definitivno su pravi smjer za Hrvatsku poljoprivredu. Želim istaknuti i u kontekstu ovog projekta i onog što slijedi dobru suradnju između ministarstva poljoprivrede i ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda'', rekao je Ćorić.

Reporterka Paula Klaić Saulačić u Dnevniku Nove TV razgovarala je s proizvođačem mandarina Nikicom Rešetinom.

Imate 2.000 stabala, koliko će to vama olakšati proizvodnju?

Kad je u pitanju voda koja bi se trebala dovesti na ova područja Gloga u prvoj fazi ta je voda puno kvalitetnija nego voda koju sada koristimo u kanalima. Voda koja je sad u kanalima dosta je bočatna i ima više slaniteta, tako da ta voda iz male Neretve koja bi došla ovdje u sustav na naše područje sigurno bi manje zaslanila tu zemlju i sigurno bi imali kvalitetniji plod mandarine.

Zašto se poljoprivrednici ne udružuju? Mnogi kritiziraju domaće proizvođače da proizvode tek tako bez nekih ugovora s eventualnim otkupljivačima i čekaju da se njihov urod otkupi. Je li to točno?

Jest, to je točno. I za sve druge neke proizvode koje Neretva proizvodi, definitivno se ne dogovaramo s otkupljivačima. Otkupljivači gledaju svoj dio priče i razmišljaju na svoj način, kako bi došli do većeg prometa i za sebe boljih uvjeta. Međutim, trebali bi razgovarati s nama i naći načina da komuniciramo, da vidimo koji su to načini i koje su to potrebe, da imamo nekakav iole korektan otkup i da znamo da to možemo prodati.

Razgovaram s brojnim poljoprivrednicima u Neretvi koji kažu da će odustati, neće više proizvoditi. Brojni su već napustili dolinu Neretve. Sad se radi sustav navodnjavanja, ali za koga ako se ovakva situacija nastavi?

To je točno. Međutim, ja vjerujem da to nije veliki broj iz Neretve. Ali velik je broj i ovo što ih je otišlo, nažalost. Nadam se da će se ti ljudi ipak vratiti, jer tu ima potencijala. Po meni ga ima, samo treba naći više načina, više komunikacije. Trebamo se okrupnjavati, ići prema tim proizvođačkim organizacijama jer je samo ta dodana vrijednost, ne samo prodaja, prodaja je već nešto gdje bi to mogli riješiti i imati puno bolji benefit.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene