Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovnici Škabrnje o Mladiću

'Radi se o čovjeku koji je ispekao 'zanat' u Škabrnji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po najgorim zločinima u Hrvatskoj Ratka Mladića pamte stanovnici zadarskog i šibenskog zaleđa. Simbol etničkog čišćenja postao je nakon masakra u Škabrnji, napada na Kijevo i prijetnje da će uništiti branu na hidroelektrani Peruča.

Na tom su mjestu snage pod Mladićevim zapovjedništvom mučile i ubijale mještane Škabrnje. Tog 18. studenog 1991. ubijeno je više od 40 osoba. Do veljače '92. broj se popeo na 86. Na istom je mjestu zaklan i jedan hrvatski vojnik.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 2 32. obljetnica Tragedija grada heroja u brojkama: Vukovar je pod opsadom bio tri mjeseca, na njega je ispaljeno više od 6,5 milijuna projektila Kolona sjećanja - 2 obljetnica VELIKA GALERIJA Pogledajte kako danas izgleda Vukovar: Dan ponosa i tuge

Marko Miljanić zapovjednik obrane Šklabrnje ostao je bez oca, brata i sedmero rođaka. 'Ja sam izuzetno sretan čovjek što je uhićen Ratko Mladić, jer jednostavno radi se o čovjeku koji je ispekao zanat na Škabrnji', rekao je.

>> VIDEO: Ovo je kuća u kojoj je uhićen Ratko Mladić

>> Mladić u 16 sati doveden u zgradu Specijalnog suda u Beogradu

Ovdje nema obitelji koja u tom pokolju nekoga nije izgubila. Nakon godina čekanja na uhićenje, nema oduševljenja. Zločincima je suđeno u odutnosti. Izrečene su presude u trajanju od 10 do 20 godina. No od 20 optuženika dosad ih je samo dvoje završilo iza rešetaka.

'Zašto ga je Srbija sada uhitila? Pa samo zbog toga da mogu ući u europsku uniju', tvrdi Marko Miljanić. Punih 20 godina od pokolja Škabrnjani se osjećaju usamljeno i napušteno od svih. Poznata Mladićeva izjava u kojoj vojnicima prijeti strijeljanjem prekinu li napad na Škabrnju još uvijek im odzavanja u ušima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene