Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To nije normalno'

Strahuju od otvaranja računa - '900 kuna za ništa!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarci, čini se, plaćaju ono što ne troše. Dnevnik Nove TV nastavlja tražiti odgovore – zašto Vukovarci plaćaju račune za grijanje koje nisu koristili?

Račune za grijanje od nekoliko stotina kuna dobivaju i oni kojima su radijatori u potpunosti zatvoreni. Griju se na struju ili se ni ne griju, a račune uredno plaćaju toplinarstvu Tehnostan. Iz sustava se ne mogu isključiti, bez pristanka više od polovice vlasnika stanova, među kojima je i država, ali i stanari od kojih polovina ne živi u Vukovaru.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 120 32. godišnjica Penava o jučerašnjoj Koloni sjećanja: "Nadam se da smo svima poslali poruku" Slika nije dostupna Opomena pred isključenje Toplani blokiran račun: Vukovarci ostaju bez grijanja?

Radijatori u stanu gospođe Blaženke Smud uopće ne rade. 'Platila sam 1.800 kuna jedan radijator - u dnevnoj sobi. Od onda sam isključila i više ne grijem', rekla je Blaženka.

Grije se na struju, ni ne zna što plaća.

'Ja ne koristim grijanje, svi su zatvoreni, na nuli, a dobila sam račun od 380 kuna. Ja ne znam što plaćam, niti tko zna tu računicu, da mi dođemo do neke cijene da možemo približno izračunati. Dobijemo tamo neku formulu koju nitko ne razumije, a plaća', dodaje Blaženka.

VIDEO Šokirani računima za grijanje: Za 28 kvadrata plaća više od 1.800 kuna

'Mama i ja živimo sami, nekad je strah otvoriti račun - 900 kuna za ništa. Čovjek više ne zna što da radi, ne vidi izlaz da se može izaći iz tog sustava, jednostavno smo osuđeni, dođe račun i mora se platiti', rekao je Nenad Čubrilo iz Vukovara.

Iz Tehnostana ni danas nismo dobili pojašnjenje kako se obračunavaju troškovi grijanja u Vukovaru, ali iz računa je vidljivo da Vukovarci plaćaju jednu od najviših cijena grijanja u Hrvatskoj.

U Zagrebu je cijena snage toplinske energije 5,75 kuna po kilowatu, u Osijeku 8,43 kuna, u Vukovaru 14,50. Skuplja je u Rijeci gdje iznosi 19,30 kuna. Osim što plaćaju jednu od najviših cijena, Vukovarci čini se plaćaju i ono što sami ne troše.

Na pitanje kako je moguće da netko tko ima stan manji od 30 kvadrata, dobije račun za grijanje oko 2.000 kuna, gradonaćelnik Vukovara Ivan Penava za Dnevnik Nove TV odgovara da je to 'teško shvatiti, ali svi ćemo se složiti da to nije uredu i da nije normalno'.

Tržišna inspekcija ministarstva gospodarstva, po prijavi građana izaći će na teren i utvrditi trpe li Vukovarci udarce ne džep koje ne bi trebali trpjeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene