441953
441953
441953
441953
441953

Pusić: Odluka o nastavku arbitraže ne obvezuje Hrvatsku

  • , 30.06.2016., 22:00
  • Autor:
  • komentara

Počasna predsjednica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskoga sabora Vesna Pusić odluku o nastavku postupka arbitraže o granici između Hrvatske i Slovenije ocijenila je vrlo iznenađujućom s obzirom na to da se arbitraža ne može nastaviti između dva partnera od kojih jedan ne sudjeluje u njoj i ne obvezuje Hrvatsku.

 
 
 
 
Vesna Pusić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Vesna Pusić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

Na temelju i zbog odluke Hrvatske da se povuče iz arbitraže, Hrvatsku ne obvezuje bilo kakva odluka Arbitražnoga suda, kao što nas ne obvezuje ni da postupamo u skladu s odlukom Arbitražnoga suda, stoji u priopćenju iz HNS-a.

"Hrvatska je i dalje spremna tražiti alternativne načine rješavanja spora oko granice, ali ova konkretna arbitraža za nas ne postoji, završena je i njezine odluke nas ne obvezuju“, ističe Vesna Pusić. Podsjeća da je Hrvatska svojedobno obavijestila međunarodnu arbitražu o svojoj odluci izlaska iz arbitražnoga postupka jer je Slovenija prekršila Sporazum.

"Kako i onda, tako i danas, smatramo da je kršenjem Sporazuma o arbitraži do te mjere kontaminiran materijal temeljem kojeg Arbitražni sud treba donijeti odluku da se arbitraža ne može nastaviti. O toj svojoj odluci Hrvatska je obavijestila sve nadležne institucije te je pokrenula postupak izlaska iz arbitraže“, zaključila je počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je u četvrtak da će suci nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako je Slovenija kršila sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka niti utječe na sposobnost Suda da u sadašnjem sastavu nepristrano donese odluku.

Hrvatska se prošle godine povukla iz postupka nakon što su mediji objavili snimke o nedopuštenoj komunikaciji tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca s dužnisnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik. Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom, no Slovenija je prijedlog odbila i tražila nastavak arbitraže. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se