Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Parizu

Pusić: Novu godinu bismo mogli dočekati sa 20 ratifikacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska će svakako do kraja godine ratificirati hrvatski pristupni ugovor, a novu godinu Hrvatska bi mogla dočekati s ratificiranim ugovorom u preko 20 zemalja članica, izjavila je Pusić.

Francuska će svakako do kraja godine ratificirati hrvatski pristupni ugovor, a novu godinu Hrvatska bi mogla dočekati s ratificiranim ugovorom u preko 20 zemalja članica, izjavila je u ponedjeljak u Parizu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s francuskim šefom diplomacije Laurentom Fabiusom.

'Po svemu što sam danas čula, Francuska će ratificirati pristupni ugovor možda već u studenome, ali svakako do konca godine i tu nitko apsolutno ne vidi nikakvih poteškoća', rekla je ministrica Pusić.

Do sada je hrvatski pristupni ugovor ratificiran u 14 zemalja članica, a do kraja godine očekuje se ratifikacija u još sedam ili osam zemalja. 'Neću ništa prejudicirati, ali mislim da bismo novu godinu mogli dočekati s preko 20 ratifikacija', rekla je ministrica, dodajući da je o tom pitanju više puta razgovarala sa svim svojim kolegama u zemljama članicama i da nigdje ne vidi problem, osim potencijalno u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napokon postignut dogovor Ljubljanska banka više nije prepreka, ratifikacija može početi! Slika nije dostupna Pristuoni ugovor Pusić uvjerena da će slovenska ratifikacija uskoro biti riješena

'Jedina potencijalna poteškoća je pitanje odnosa sa Slovenijom. Međutim, sutra se sastaju naša dva financijska stručnjaka koji nastoje financijski problem riješiti kao zaseban, koji zaista nema nikakve veze s pitanjem hrvatsko-slovenskog europskog partnerstva i zajedničke zadaće u regiji. Nadam se da ćemo na taj način ne samo razdvojiti, nego i riješiti taj problem i želja mi je da Slovenija ne bude zadnja zemlja članica, koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor i da ona bude jedna od onih koje će to učiniti do kraja ove godine', rekla je Pusić.

>> Pusić: EU nije izgubila na privlačnosti

Hrvatska ministrica je dodala kako očekuje da će jesensko izvješće o monitoringu biti podloga za mnoge zemlje članice da ubrzaju postupak ratifikacije u svojim parlamentima. Tijekom susreta s ministrom Fabiusom bilo je riječi i o stanju na Bliskom istoku, naročito u Siriji.

'Mi smo uspostavili komunikaciju sa zemljama južnog Sredozemlja, koje je za nas važno, i mislim da je to područje s kojim možemo razvijati partnerstvo. Osim toga, Hrvatska u Siriji ima i gospodarske interese, ali je Sirija i zemlja koja u ovom trenutku izrazito pati u građanskom ratu, a Hrvatska je kao jedan od svojih temeljnih ciljeva vanjske politike navela ljudska prava i prava žena. To je tema na kojoj bismo mi trebali surađivati i biti nazočni', rekla je.

Također je bilo riječi i o stanju u našoj regiji i ulozi Hrvatske, kao 'prve članice EU-a iz regije i prvog postkonfliktnog društva, nakon zemalja utemeljiteljica, koje ulazi u EU. Francuska vidi Hrvatsku kao uspješan primjer i kao svog partnera u regiji, a mi sebe vidimo partnerom zemljama regije s kojima zajednički možemo preuzeti odgovornost stabilizacije regije'. Ministar Fabius nije mogao sudjelovati na konferenciji za novinare, jer je odmah nakon susreta otputovao u Kairo.

Ministrica Pusić se u ponedjeljak ujutro sastala i s predsjednicom Odbora za vanjske poslove Nacionalne skupštine Elisabeth Guigou te s potpredsjednicima Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine Pierreom Lequillerom i Anick Girrardin. Navečer će se sastati s potpredsjednicima Odbora za vanjske poslove, obranu i vojne snage Senata Danielom Reinerom i Robertom Del Picchiaom.

Prije toga, u Muzeju Rodin, ministrica Pusić otvorit će izložbu skulptura Ivana Meštrovića, u sklopu festivala Hrvatske u Francuskoj pod nazivom 'Croatie, la voici', koji je otvoren 12. rujna i koji će trajati do prosinca. Tijekom toga festivala Hrvatska će se predstaviti nizom događanja s područja kulture, obrazovanja, znanosti, turizma, gospodarstva, sporta i gastronomije.

'Čestitam svima na velikom trudu, koji je omogućio da se Hrvatska predstavi na ovaj način francuskoj publici. Ovaj festival bit će podloga i za buduće izložbe i kulturne programe po cijelom svijetu', rekla je ministrica Pusić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene