Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pitanje stabilnosti Europe'

Pusić: Interes je cijele regije da Skoplje dobije datum pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska smatra da je interes cijele jugoistočne Europe da se ispune uvjeti da Makedonija dobije datum za početak pregovora za članstvo u Europskoj uniji, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanaka sa zamjenikom predsjednika makedonske vlade Fatmirom Besimijem.

Hrvatska smatra da je interes cijele regije da se ispune uvjeti da Makedonija dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU, kao i da se ispune uvjeti kako bi mogla dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u, istaknula je Vesna Pusić u izjavi za novinare nakon sastanka.

Po njezinim riječima, hrvatsko je stajalište da je proširenje EU-a na jugoistočnu Europu neka vrsta konsolidacije europskog teritorija više nego proširenje te da je to pitanje stabilnosti Europe i svih zemalja u regiji.

Najavila je nastavak suradnje s Makedonijom na europskim i regionalnim temama. Hrvatska je članica EU-a, ali je i dalje dio regije i želi biti vrlo aktivna i voditi proaktivnu politiku u regiji. 'To smatramo ključnim za našu vlastitu stabilnost, a i za stabilnost i sigurnost Europe u budućnosti', kazala je Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri aspekta suradnje Hrvatska u Beogradu ponudila nekoliko projekata prvoj ekonomskoj sili svijeta Slika nije dostupna Najlošiji rezultati u EU Reuters o hrvatskom gospodarstvu: 'Gori su od Grčke, propale su im sve privatizacije!'

>> Eurostat: Bugarska i Makedonija imaju manju minimalnu plaću nego Kina!

Pusić je rekla da je Hrvatska s Makedonijom potpisala ugovor o euroatlantskom partnerstvu i da su do sada dvije zemlje surađivale na nekoliko tema kroz centar izvrsnosti, a prije svega na poglavljima 23 i 24, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost te na područjima poljoprivrede i regionalne politike.

Zamjenik makedonskog premijera Fatmir Besimi rekao je da su razgovarali o reformama koje provodi Makedonija na putu prema EU te da će ovaj današnji sastanak pomoći u pripremi sljedeće faze koju Makedonija očekuje, a to je dobivanje datuma za pregovore s EU-om.

'Za nas je sada važno da imamo još jednog prijatelja među zemljama članicama EU-a, a to je Republika Hrvatska', kazao je Besimi.

Istaknuo je da je Makedonija zainteresirana za jačanje suradnje s Hrvatskom i na području gospodarstva i trgovine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene