Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komemoracija umrlom obrazovanju

Pulski studenti prekinuli blokadu sveučilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pulski studenti prekinuli su blokadu Sveučilišta Jurja Dobrile i nastava počinje u ponedjeljak, rekli su na današnjoj konferenciji za novinare u Puli predstavnici Nezavisne inicijative za besplatno obrazovanje, istaknuvši kako međutim ostaju ustrajni u svojim zahtjevima.

Prekid blokade pulski studenti su izglasali na sinoćnjem plenumu. 'Ovo nije predaja, blokada nastave se prekida ali to ne znači i prekid prosvjeda i nastavka inicijative za besplatnim studiranjem', istaknuli su. Njihovu odluku da se nakon 18 dana blokade u ponedjeljak ponovno vraćaju u školske klupe, pozdravio je v.d. rekor pulskog sveučilišta Jurja Dobrile Robert Matijašić. On je rekao kako je osobno sa suradnicima strpljivo uvjeravao u ispravnost te odluke. 'Nažalost ostaje otvoreno pitanje javnog financiranja školstva, no to je izvan naše moći i ingerencije. Smatram da su ovom odlukom studenti dokazli svoju zrelost', istaknuo je Robert Matijašić.

Pročitajte i ovo Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

Studenti su danas u središtu Pule održali još jedan performans, 'komemoraciju' za obrazovanje. Njih više od stotinu, odjeveni u tamnu odjeću, prošli su u povorci ulicama grada, dostojanstvenog držanja i u tišini odali su počast, kako su rekli 'umrlom obrazovanju' i upisali se u 'knjigu žalosti'. 'Zašto komemoracija? Politika šutnje bila je jedina politika kojom nam se itko ovih dana u vrijeme blokade sveučilišta obraćao. Time je za nas umrlo obrazovanje', poručili su pulski studenti i ustvrdili kako resorno ministarstvo već danima pokazuje svoje pravo lice.

Pred nama je još puno mjeseci borbe

'Danas im pokazujemo da smo bolji i odgovorniji od njih, da smo dovoljno zreli i da znamo da je vrijeme da se vratimo nastavi i učenju', zaključili su pulski studenti koji, ne odustaju od zahtjeva za besplatnim školstvom i standardizacijom bolonjskog procesa.

'Pred nama je još puno mjeseci borbe. Obrazovanje nije na prodaju a ako naši zahtjevi ostanu neispunjeni te ukoliko Ministarstvo ne da konačan prijedlog novog zakona koji bi jamčio besplatno obrazovanje, u sljedećoj ćemo akademnskoj godini ponovno krenuti u akciju', poručili su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene