Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicija ili kič?

Puljak od štandova čisti i Dioklecijanove podrume: "Ne možeš nekome samo dva mjeseca ranije reći - kupi se"

Splitska vlast uklonit će štandove iz Dioklecijanovih podruma.

Najava novog uklanjanja štandova, ovog puta iz Dioklecijanovih podruma, izazvalo je nemir među tamošnjim umjetnicima i prodavačima. Splitska vlast tvrdi kako se sve radi uz suglasnost i po naputku konzervatora iz Ministarstva kulture, jer su Podrumi postali i sigurnosni problem. Kroz Dioklecijanove podrume prođu kolone turista. Nekima se sviđa ovoliki broj štandova, nekima baš i ne. Splitska vlast ići će radikalno, pa je najavila potpunu čistku. 

Ante Jelenić, umjetnik, kaže kako je stanje loše zbog nemara vlasti koja nije odgovarala na njihove apele da se uredi prostor. Nekim umjetnicima Podrumi su radno mjesto već desetljećima.

Čedna Stojčić, kiparica poručuje kako očekuje da se odluka promijeni jer se ne može ovakva odluka reći u tako kratkom periodu. 

"Ne možeš nekome samo dva mjeseca ranije reći, kupi se".

Ali čini se da promjena odluke ne dolazi u obzir. Evo što ih čeka s prvim danom iduće godine.

Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita kaže da će konzervatori ukloniti sve što smatraju problematičnim. "Prije svega uklanjanje svega što konzervatori smatraju problematičnim i da ne bi trebalo biti na navedenom arheološkom lokalitetu. Nakon toga sanacija Podruma koji su u vrlo vrlo lošem stanju.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Stigao na Hvar Milanović o kupnji francuskih aviona: "To je stvar prestiža, ali je skupo. Izgledaju sjajno i služit će nekima kao predizborna platforma"

Dugoročno, sa jednom kvalitetnom rasvjetom, sa jednom kvalitetnom prezentacijom to može biti biser kakvog Hrvatska još nije vidjela", kaže. Podrume čeka i ozbiljna konstrukcijska sanacija. Na pojedinim mjestima imaju po samo jedan ulaz i izlaz.

Više pogledajte u prilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene