Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće tvrdnje

'Iz presude proizlazi zaključak da se zločin dogodio na Brijunima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora i svjedok Tužiteljstva Žarko Puhovski smatra da je Haški sud sva događanja sagledao kroz političku zlouporabu vlasti u vojnoj izvedbi generala Gotovine i Markača, a da je kod oslobađajuće presude za generala Čermaka presudio upravo politički element.

Puhovski ističe kako iz obrazloženja presude proizlazi zaključak da se zločin dogodio na Brijunima, a da je Čermak oslobođen jer nije bio na sastanku državnog i vojnog vrha uoči Oluje na Brijunima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VIDEO: 10 tisuća ljudi uzvikivalo 'izdaja, izdaja' Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe Slika nije dostupna Sve spremno Zavjet šutnje u Haagu

'Činilo mi se cijelo vrijeme da je najslabija karika Tužiteljstva optužnica prema Gotovini, a on je dobio najveću kaznu, te da je najjače dokaze Tužiteljstvo imalo u odnosu prema generalu Čermaku, a on je oslobođen', rekao je Puhovski.

>> Gotovini 24, Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen

>> I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna!

Smatra kako je u širem smislu zabrinjavajuće to što sud tvrdi da je vlast zlouporabljena na svim razinama, od bivšeg predsjednika Tuđmana do generala Markača, dok se užem smislu prenaglašava granatiranje i govori da je ono bilo glavni razlog za bijeg stanovništva. Pritom se, podsjeća Puhovski, potpuno zanemarilo da je general Gotovina već u roku od 24 sata nakon Oluje bio u BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene