Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neispravne kočnice

Cesta na kojoj je poginula djevojčica godinama predstavlja opasnost: "Doživjela sam prometnu prije osam mjeseci. Božja volja je da sad s vama razgovaram"

Aktualno Galerija Prometna nesreća u Ulici Žitnjak Prometna nesreća u Ulici Žitnjak Foto: Goran Mehkek/Cropix Nesigurna cesta na Žitnjaku - 1 Nesigurna cesta na Žitnjaku - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Nesigurna cesta na Žitnjaku - 2 Nesigurna cesta na Žitnjaku - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Nesigurna cesta na Žitnjaku - 3 Nesigurna cesta na Žitnjaku - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Nesigurna cesta na Žitnjaku - 4 Galerija 1/5 >>
Izvanrednim tehničkim pregledom vozila utvrđeno je da uređaj za kočenje nije bio tehnički ispravan. PU zagrebačka objavila je priopćenje o nesreći na Žitanjaku u kojoj je poginulo devetogodišnje dijete. Mještani godinama upozoravaju na nesigurnost te ceste.

Lampioni i dječje poruke jedini su trag da je na tom mjestu jučer, na povratku iz škole poginula djevojčica. Pokušala je pretrčati cestu na pješačkom prijelazu koji se nalazi iza autobusnog stajališta. Iz suprotnog je smjera naletio kamion.

Zdravka je i sama doživjela prometnu nesreću na toj cesti. "Prije osam mjeseci, i to je Božja volja bila da sad s vama razgovaram", rekla je reporterki Dnevnika Nove TV Ameli Čilić.

Zagrebačka policija objavila je detalje strašne nesreće u kojoj je u petak život izgubila 9-godišnja djevojčica. Izvanrednim tehničkim pregledom utvrđeno je da na kamionu kojim je upravljao 45-godišnjak uređaj za kočenje nije bio tehnički ispravan. Noć je proveo u pritvoru, tužiteljica je tražila i istražni zatvor, no sudac je zasad odbio.

"Imamo 45-godišnjeg okrivljenika kojeg osnovano sumnjičimo za kazneno djelo protiv sigurnosti čovjeka, izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu", ispričala je zamjenica općinskog državnog odvjetnika Marija Jakobović Adžaga.

"Djeca ne mogu biti odgovorna za ono što im se može dogoditi, zato su tu stariji, ali i institucije. Policija ne bježi od odgovornosti, ali tu je i školski sustav, sustav koji regulira promet po gradovima, to su jedinice lokalne i regionalne samouprave koje imaju svoje posebne odjele koji se bave regulacijom prometa, ali tu je i uloga svih nas starijih, uključujući i roditelje, jer s djecom treba raditi", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Vlasnik tvrtke za koju 45-godišnji vozač radi i danas je bio ondje. Potresen, još pokušava shvatiti što se dogodilo. Obitelji je pružio sućut.

"Sad moramo napraviti da pomognemo i da napravimo sve što je u našoj moći da se to olakša, na neki način", ispričao je Mario Jertec.

"Vozač je navodno preko noći ostao u policijskoj stanici, pretpostavljamo da je to procedura, ne znamo, nikad nam se nešto tako nije dogodilo, i sad čekamo daljnje informacije što će biti s njim, ali obzirom da je to sad u policijskom postupku, ne znamo taj dio", poručio je vlasnik tvrtke i dodao da se nije čuo s vozačem.

Mještani ogorčeni

Nesreća se dogodila na mjestu u čijoj se blizini nalazi Dom zdravlja, ljekarna, dom za starije, a uskoro će i dječji vrtić. Stanari neprestano upozoravaju da ovom ulicom kamioni bezglavo jure, u što se Dnevnik Nove TV uvjerio i sam – jučer, ali i danas, u subotu poslijepodne. Radnim danom je neizdrživo.

"Radnim danom svaku minutu vam prolazi mješalica s pet ili šest osovina, imaju kamioni, veliki kamioni s prikolicama, poluprikolicama, polutegljači, tegljači, jer ovo je jedina veza koja ide na Domovinski most od Dubrave. Još nemamo ni nogostupa, 900 metara nema nogostupa", objasnio je Mladen Martinec.

Ulicom Žitnjak smiju se voziti samo manji kamioni, oni do 7 i pol tona nosivosti. Za sve druge koji se tuda spajaju na autocestu počela se graditi obilaznica, danas potpuno zarasla.

Niti 300-ak metara od mjesta nesreće prije 20 se godina počela graditi obilaznica koja je trebala služiti upravo za teretna vozila. Nje je dovršeno samo 900-ak metara, ostatak još uvijek čeka. Baš kao i stanovnici Žitnjaka.

"Samo da se to riješi, znači ulica Žitnjak, Struge, Martinci, bilo bi skroz zabranjeno za kamione, svi prijevozi bi znači išli obilaznicom", rekao je predsjednik Vijeća mjesne zajednice Žitnjak Mario Kovačić.

Na sve probleme ove ulice policiju upozoravaju godinama. U policiji tvrde - analizu su obavili lani i uputili je nadležnom gradskom uredu, koji nije smatrao da ulicu treba dodatno usporiti. Grad zagreb, pak odgovara - da su u toj smo ulici postavili osam uspornika, a brzinu ograničili na 30 i 40 kilometara na sat.

U toj istoj godini, lani, u toj su se ulici dogodile četiri prometne nesreće s isto toliko ozlijeđenih.

Pročitajte i ovo Potres u Maroku "Skoro nas je ubilo" Hrvati se javili iz Maroka: "Nemaš se gdje skloniti, trajalo je puno dulje nego u Zagrebu"

Policija objavila detalje

Priopćenje PU zagrebačke policije o detaljima nesreće prenosimo u cijelosti:

U petak, 8. rujna 2023. godine u 12.34 sati je 45-godišnjak upravljao teretnim automobilom marke Mitsubishi zagrebačkih registarskih oznaka, za koje je nakon prometne nesreće izvanrednim tehničkim pregledom utvrđena tehnička neispravnost uređaja za kočenje, a kretao se Ulicom Žitnjak u smjeru juga.

Dolaskom do stupa rasvjete koji se nalazi nasuprot kućnog broja 61, na cesti koja ima po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, nije se zaustavio pri susretu s autobusom kojim se prevoze djeca i koje je bilo zaustavljeno na istočnoj kolničkoj traci dok su djeca ulazila ili izlazila iz autobusa već je nastavio vožnju i prošao pored prometnih znakova "Stajalište autobusa" i "Obilježeni pješački prijelaz".

Pročitajte i ovo Požar na Karepovcu Vatrogasci na terenu FOTO Gori splitsko odlagalište otpada: Građane uznemirili zvukovi eksplozije i gusti crni dim

Dolaskom do kućnog broja 59, gdje postoji obilježeni pješački prijelaz nije se prijelazu približavao sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake – djecu, odnosno da može zaustaviti vozilo kako bi propustio pješake – djecu koja su već stupila na pješački prijelaz.

Tada je, budući da nije zaustavio svoje vozilo ispred prijelaza i propustio dijete pješakinju, naletio na dijete pješakinju koja je po obilježenom pješačkom prijelazu u smjeru zapada prelazila kolnik trčećim korakom iza zaustavljenog školskog autobusa iz kojeg je prethodno izašla.

U prometnoj nesreći smrtno je stradala pješakinja – dijete. Tijelo je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Očevid je uz stručnu pomoć Ekipe za očevid Policijske uprave zagrebačke obavila zamjenica Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Osumnjičeni 45-godišnji vozač je uhićen i doveden u službene prostorije te je nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu", u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su provedenom analizom stanja sigurnosti zone u kojoj se prometna nesreća dogodila, kao i uvidom u evidencije prometnih nesreća, utvrdili da se u 2022. godini u Ulici žitnjak, zajedno s pripadajućim raskrižjima, dogodile ukupno četiri prometne nesreće. U tri prometne nesreće ozlijeđene su četiri osobe dok je u jednoj prometnoj nesreći nastala materijalna šteta. Ne radi se o prometnim nesrećama naleta vozila na pješaka.

Tijekom 2023. godine, u istoj zoni zabilježena je jedna prometna nesreća koja se dogodila jučer, 8. rujna 2023. godine u kojoj je smrtno stradalo dijete – pješakinja.

Ističemo kako je Policijska uprava zagrebačka 2022. godine zaprimila zahtjev za analizu stanja prometa u Zagrebu, Gradska četvrt Peščenica u Ulici Žitnjak kod kućnih brojeva 28 -30. Temeljem zaprimljenog zahtjeva i odgovora Policijske uprave zagrebačke nadležnom gradskom uredu koji je nadležan za uređenje prometa na području Grada Zagreb, provedenom analizom nadležni ured nije utvrdio potrebu za postavljanjem opreme za smirivanje prometa uzdignutih ploha u zoni predmetne lokacije.

Nadležna I. postaja prometne policije je krajem srpnja 2023. godine zaprimila e-opažaj u kojem je navedeno da u Ulici III. Struge 6G, od strane ulice Žitnjak Martinci, raste živica prema cesti i da se ne održava par godina, a o čemu je obaviještena nadležna gradska podružnica s obzirom na to da se radi o bitnom elementu preglednosti prometnice.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Dicmu strašna nesreća u dicmu U bolnici preminula 18-godišnjakinja nakon što je pijani vozač prešao u drugu traku i zabio se u auto

Nadalje, policijski službenici su pregledom stanja prometne signalizacije utvrdili da je u navedenoj zoni zabrana prometa za vozila čija ukupna masa prelazi određenu masu 7,5 tona, koja zabrana se ne odnosi na vozila nekoliko poduzeća u vremenskom periodu od 8. svibnja 2023. godine do 8. listopada 2023. godine.

Ističemo kako je teretno vozilo kojim je upravljao 45-godišnji vozač i koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći u kojoj je poginulo dijete – pješakinja, najveće dopuštene mase 6500 kilograma, masa praznog vozila je 3800 kilograma. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene