Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinju vježbati već sa sedam tjedana

Lavež koji život znači: Pogledajte kako izgleda trening za psa spasioca

Aktualno Galerija Potražni psi - 1 Potražni psi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potražni psi - 2 Potražni psi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potražni psi - 3 Potražni psi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potražni psi - 4 Galerija 1/4 >>
Važni heroji koji su tragali za nestalima nakon potresa najbolji su čovjekovi prijatelji. I to su u mnogim katastrofama dokazali. Psi moraju proći dugogodišnje školovanje kako bi postali licencirani spasioci. Nekoliko krznenih tragača baš je danas položilo ispit za spašavanje.

Psi spasioci od velike su koristi i pomoći na potresom pogođenim područjima.

"U vrlo velikom postotku potrage za ljudima psi su vrlo uspješni, zbog svoje su brzine u velikom postotku nezamjenjivi", rekao je Tomislav Zdenčar iz K9 tima DVD-a Prečko.

Da bi u potragama bili nezamjenjivi, prolaze treninge i ispite. 

"Pas mora biti pod kontrolom. Jedan dio obuke je poslušnost, on mora na komande izvoditi vježbe", objašnjava Zdenčar.

Spasilački ispit sastoji se od traganja u prirodi i ispita poslušnosti. U obuku su se uključili i vatrogasci.

Pročitajte i ovo Loka I nije joj prvi put Heroj dana je na četiri noge: Loka nanjušila drogu u obiteljskoj radionici, na mjestu gdje je nitko ne bi tražio

Pročitajte i ovo Belgijska ovčarka Loka pronašla drogu sakrivenu u tokarskom stroju - 4 specijalizirani pas Loka pronašla gotovo kilogram droge: Pogledajte gdje su je pokušali sakriti

"To je velik napredak u našem vatrogastvu i pas može napraviti ono što profesionalni vatrogasac ne bi mogao", rekla je Klara iz DVD-a Kupljenovo. "Pas može spasiti čovjekov život ako je dovoljno dresiran" dodala je Ana.

Pas ima oko 11 tisuća njušnih stanica više nego čovjek. Školovanje traje od dvije do dvije i pol godine, a tek s četiri godine rada psi su stvarno dobri. Tek tada imate psa za kojeg možete gurnuti ruku u vatru da je on točan", donosi Ena Dumenčić, reporterka Dnevnika Nove TV.

"Vlasnik je uglavnom trener, ali imamo i instruktore. Najčešće pasmine su retriver, labrador, lovačke pasmine, border coly, belgijski ovčari su nezaobilazni", zaključio je Zdenčar.

Koja god pasmina, bio pomagač ili spasilac, psi su još jednom dokazali da su i u najtežim trenucima, najbolji čovjekov prijatelj.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene